Uslov za kandidaturu Srbije za EU
0

Davenport: Hitno nastaviti dijalog Beograda i Prištine

SRNA
Michael Davenport
Michael Davenport
Ukoliko Srbija želi status kandidata za EU, trebalo bi da se hitno angažuje u konstruktivnom dijalogu sa Prištinom i sprovodi ono što je već dogovoreno, izjavio je britanski ambasador u Beogradu Michael Davenport.

Davenport je rekao da Srbija mora brzo da radi da bi dobila pozitivnu odluku 9. decembra, napominjući da je Evropska komisija jasno poručila da zvanični Beograd mora više da učini u regionalnoj saradnji, posebno u izgradnji pozitivnih odnosa sa Kosovom kroz dijalog koji se vodi uz posredstvo EU.

"Dogovor o carinskim pečatima je već postignut, ali tu su i dogovori o slobodi kretanja, priznanju dokumenata, razmjeni katastra i matičnih knjiga. Sva ta područja olakšavaju život ljudi i poboljšavaju odnose Srbije i Kosova. Sporazumi koji su postignuti moraju da se provode", istakao je Davenport, a prenose beogradski mediji. 

On je istakao da su prelazi Jarinje i Brnjak prioritet da se Srbija vrati dijalogu sa Prištinom i da se uspostavi sloboda kretanja, napominjući da lideri kosovskih Srba treba da sarađuju sa Euleksom i KFOR-om, te da "barikade nikome ne koriste". 

Na podsjećanje da su kosovski Srbi u više navrata rekli da je za njih sporna činjenica da Euleks prevozi albanske carinike, Davenport je objasnio da za "slobodu kretanja ne smije biti preduslova". 

"Postoji prijedlog o integrisanom upravljanju prelazima, koji je EU razmatrala sa Beogradom i Prištinom. Mi podržavamo napore EU da se postigne rješenje koje bi omogućilo slobodu kretanja", rekao je ambasador.