Regija
32

Darko Šarić pred sudom: Nisam kriv, sve je to velika laž

Tanjug
Darko Šarić (Foto: Tanjug)
Darko Šarić (Foto: Tanjug)
Najtraženiji narko bos sa Balkana Darko Šarić danas se prvi put pojavio pred Specijalnim sudom u Beogradu i negirao da je sa pripadnicima svoje grupe organizovao krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Šarić je rekao se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački.

“Sve je to jedna velika laž”, rekao je u kratkom izjašnjenju o krivici i dodao da "još nije optužen samo za zemljotres".

U nastavku suđenja njemu i pripadnicima njegove kriminalne grupe prilikom izjašnjavanja o ličnim podacima Šarić je rekao da je državljanin Srbije.

“Ja sam srpski državljanin, ali su političari zbunili i mene. Imao sam još samo slovačko državljanstvo, ali ne znam da li ga još imam”, rekao je Šarić.

Na pitanje sudije šta posjeduje od imovine rekao je “više ništa”.

Sudija Siniša Petrović ga je upitao kakvi su mu prihodi, na šta je odgovorio da ga sad "izdržava država" i dodao: “Stvarno ne znam šta da odgovorim, samo mogu da pohvalim zatvorskog kuhara”.

Sve optužnice je primio, ali su mu, kako je rekao, bila potrebna dva stražara da ih unese u ćeliju.

“Samo još nisam optužen za zemljotres”, rekao je on i na opasku suda da pazi šta govori, objasnio je da je nakon toliko godina medijskog linča malo ogorčen.

Osim Šarića danas će se prvi put pred sudom pojaviti jedan optuženih njegovih saradnika za šverc kokaina iz Brazila Nikola Dimitrijević zvani Džoni.

On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 eura za odbranu sa slobode, a sud je deaktivirao potjernicu koja je za njim bila raspisana.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 37 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića i Dimitrijevića svega osam optuženih, pošto je još njih 14 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su Šarcih, Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić , Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović I Mišić Aleksandra.

Svjedoci saradnici u ovom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optuženja iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao "nagrada" za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djiela.

U aprilu prošle godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

U drugom postupku Šariću se sudi za pranje “kokainskih” para u Srbiji.