Odluka suda u Beogradu
0

Darko Elez neće biti izručen BiH

SRNA
Darko Elez
Darko Elez
Vijeće Višeg suda u Beogradu odbilo je zahtjev Ministarstva pravde BiH da se Darku Elezu, koji se nalazi na odsluženju devetogodišnje kazne zatora u Sremskoj Mitrovici, sudi pred Sudom BiH jedinstveno za sva krivična djela koja je počinio u BiH i Srbiji, rekao je Srni Elezov advokat Duško Tomić.

"Viši sud u Beogradu donio je rješenje u kojem konstatuje da nema ništa od pokretanja postupka za ustupanje krivičnog gonjenja Darka Eleza za krivično djelo teško ubistvo u pokušaju, za šta mu se sudi u Srbiji", rekao je Tomić.

Prema njegovim riječima, sud je zauzeo stav da postoje svi razlozi da se Elezu sudi u Srbiji i da ne mogu udovoljiti zahtjevu iz BiH, jer je Elez počinio krivično djelo zajedno sa više lica iz Srbije kojima se, takođe, sudi u Beogradu, a BiH je tražila samo Elezovo izručenje.

"Očigledno da je na ovaj način definitivno zaustavljena ekstradicija i prebacivanje Eleza u BiH, zbog čega on strahuje da sada mnogi žele da u akciji Lutka sačuvaju politički, partijski i vojni vrh, koji je umiješan u strašne zločine, ubistva i pljačke, i da zbog toga ne žele da se Elez nađe u BiH", rekao je Tomić.

On je dodao da je Elez razočaran što "mali" ljudi ispaštaju u zatvoru, dok su "velike ribe iz vrha na slobodi", kao i da njegov klijent "neće ćutati i neće štedjeti nikoga".

Tomić smatra da je njegov klijent trebalo da bude izručen BiH i da mu se tamo sudi za krivična djela koja je počinio.

On navodi i da ovaj potez pravosuđa uopšte nije u skladu sa juče potpisanim protokolom o saradnji tužilaštava BiH i Srbije, već da je riječ o pokušaju da državni vrh obje zemlje sakrije svoju "kriminalnu i mafijašku ulogu u proteklom periodu".

Specijalni sud u Beogradu osudio je prije pet godina Darka Eleza iz Sarajeva na devet godina zatvora, kao organizatora kriminalne grupe koja je 2009. godine na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.