Ohridsko jezero
0

Danas vađenje potonulog broda i sahrana poginulih

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Trup broda "Ilinden", koji je 5. septembra potonuo u Ohridskom jezeru kada je poginulo 15 bugarskih turista, nije oštećen, pa je za danas zakazano njegovo vađenje iz vode.

Ranije je vađenje broda bilo odgođeno zbog loših vremenskih prilika i talasa, ali i zbog zahtjeva hrvatskih eksperata, da se još jednom preispita plovilo.

Vađenje broda povjereno je specijalizovanoj kompaniji iz Splita, a prema nezvaničnim informacijima, takvu odluku donijeli su eksperti iz Makedonije, Bugarske i Hrvatske koji ispituju uzroke tragedije.

Brod će biti izvađen uz pomoć balona napunjenog sa sto metara kubnih vazduha, koji treba da podigne brod mase 30 tona, dok dopunski problem može da predstavlja voda, koja je ušla u brod i koja može da čini dodatnih 70 tona.

Za sada se kao nezvanični razlozi potapanja broda, koji je proizveden 1924. godine, navodi kidanje sajle, veliki broj putnika, ali novosagrađena paluba koja utiče na stabilnost.

Istražitelji još  tragaju za brodskom knjigom, u kojoj bi trebalo da su upisane sve bilješke kapetana Sotira Fileskog (23), koji je 5. septembra plovio poslednji put. 

Brod "Ilinden" potonuo je 5. septembra u Ohridsko jezero kada je 15 bugarskih državljana poginulo, dok je spašeno 38 putnika. Poginuli će danas biti sahranjeni, a komemoraciji će prisustvovati ministri inostranih poslova Bugarske i Makedonije Rumjana Želeva i Antonio Milošoski, kao i gradonačelnik Ohrida Aleksandar Petreski, a očekuje se i dolazak bugarskog premijera Bojka Borisova i ministra unutrašnjih poslova Cvetana Cvetanova.

Tijela poginulih dopremljena su juče iz Instituta za sudsku medicinu iz Skoplja specijalnim vojnim transportnim avionom "Spartan".