Beograd
0

Danas u Specijalnom sudu presuda vehabijama

SRNA
U Specijalnom sudu za organizovani kriminal u Beogradu danas će biti izrečena presuda grupi od 15 vehabija, optuženim za planiranje terorističkih akcija u Srbiji, nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva i ugrožavanje ustavnog poretka države.

Presuda će biti izrečena u 14.30 sati, nakon godinu i po dana suđenja.

Tokom iznošenja završnih riječi, Tužilaštvo je zatražilo stroge kazne za optužene, ističući da je njihova krivica dokazana, ali da se ne radi o optužnici protiv islama i muslimana, nego su ova lica, krijući se iza jedne velike religije, planirala kriminalna djela. 

Oni su, kako je navelo Tužilaštvo, planirali šire terorističke akcije po cijeloj Srbiji, prvo u Novom Pazaru na džamije, policijsku stanicu i ubistvo muftije Muamera Zukorlića, a zatim i na javne i kulturne objekte i strane ambasade u Beogradu, kao što je Ambasada SAD, te zgrade Beograđanke i Narodnog pozorišta.

Tužilaštvo je navelo da je ova grupa, čije su vođe bili Senad Ramović i Ismail Perentić, koji je ubijen u policijskoj akciji na planini Ninaja kod Novog Pazara, sudeći po pronađenoj ogromnoj količini oružja, sanitetskog materijala, vozila i eksploziva i druge vojne opreme, bila finansirana iz inostranstva odakle su dolazili i nalogodavci, čija imena će vjerovatno ostati tajna.

Ova grupa je, kako tvrdi Tužilaštvo, kontaktirala sa istomišljenicima iz BiH, odnosno vehabijama Nusretom Imamovićem iz Maoče kod Brčkog i sada pokojnim Ismetom Baćićem, ali i izvjesnim Ebu Muhamedom iz Beča u Austriji i izvjesnim studentima iz Meke u Saudijskoj Arabiji koje su pitali za mišljenje o ubistvu muftije Zukorlića.

Tužilaštvo je navelo da su pojedinci iz ove grupe snimili i film po uzoru na bombaše ubice te da je namjera finansijera iz inostranstva bila da ulice u Srbiji počnu da liče na ulice kakve ostaju nakon akcije bombaša samoubica.
Optuženi su u završnim riječima naveli da ne prihvataju odbranu svojih advokata i da ne priznaju sud Srbije, navodeći da njima može suditi "samo Allah" i da im se sudi jer su muslimani.

Optuženi su Senad Ramović, Jasmin Smailović, Adnan Hot, Nedžad Memić, Fuad Hodžić, Mirsad Prentić, Erhan Smailović, Senad Vejselović, Vahić Vejselović, Mehmedin Koljši, Husein Ćuljak, Albin Pulić, Bekto Memić, Safet Bećirović i Damir Berbo.

Oni su uhapšeni u dvije policijske akcije martu i aprilu 2007. godine u blizini vehabijskog kampa na planini Ninaja kod Novog Pazara, a u poslednjoj od tih akcija Ismail Prentić, koji je označen kao vođa, ubijen je.

Suđenje po ovom predmetu počelo je u januaru 2008.godine.