"Žene u crnom"
0

Danas u Beogradu protest zbog opsade Gaze

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nevladina organizacija "Žene u crnom" organizirat će u centru Beograda protest protiv izraelske opsade Gaze, koju su u nedjelju osudile i pojedine političke partije i vjerske zajednice u Srbiji.

"Žene u crnom" su pozvale građane da se pridruže protestu koji će biti organiziran u ponedjeljak na beogradskom Trgu Republike, od 14 do 16 sati.

Srpska radikalna stranka (SRS) je u saopćenju nazvala "licemjernim" ponašanje Sjedinjenih Američkih Država koje su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda spriječile usvajanje rezolucije o prekidu vatre i "zaustavljanju agresije u kojoj Izrael ubija civile i uništava infrastrukturu, bombardira bolnice, čak i sveta mjesta".

Radikali su osudili i stav Evropske unije koja smatra da je izraelski kopneni napad na pojas Gaze odbrambenog karaktera.

"Povelja Ujedinjenih naroda nedvosmisleno dozvoljava svaku vrstu otpora okupaciji, uključujući i vojni otpor koji pruža palestinski narod izraelskim okupacionim snagama kao odgovor na njihove napade na civile", naveo je SRS.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji također je najoštrije osudio izraelsko višednevno granatiranje naselja u Gazi čije su žrtve uglavnom civili, kao i rušenje više desetaka džamija na tom području, ocjenjujući da napadi prijete da izazovu humanitarnu katastrofu.

Mešihat je najavio da će u cilju humanitarne pomoći palestinskom stanovništvu Gaze 9. januara u svim džamijama organizirati akciju prikupljanja priloga, javio je Tanjug.

Masovne demonstracije protiv izraelskih napada na pojas Gaze održane su proteklih dana u nizu zemalja svijeta.

Izraelske snage pokrenule su u subotu uvečer kopnenu ofanzivu u priobalnoj palestinskoj teritoriji, pošto osam dana zračnih udara nisu uspjeli spriječiti ispaljivanje raketa na Izrael iz pojasa Gaze.

Podaci o broju žrtava na palestinskoj strani variraju.

Izraelska armija navodi da je ubila nekoliko desetaka hamasovaca.

Zbog novih žrtava, broj poginulih u pojasu Gaze povećao se na više od 500 od početka izraelskih zračnih udara 27. decembra.

Granica duga 14 kilometara već dugo je ispresijecana mrežom tunela kroz koje se švercaju ne samo roba i gorivo nego i oružje, municija, pa i ekstremisti, kako tvrde izraelske vlasti.

Izrael je od početka ofanzive bombardirao tunele u tzv. koridoru Filadelfija s ciljem da ih unište sve, ali sada traži garancije da novi neće biti iskopani poslije prekida vatre.