Regija
0

Danas presuda Šešelju za nepoštivanje ICTY-a

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haški sud će u ponedjeljak izreći presudu vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju po drugoj optužnici za nepoštivanje suda zbog otkrivanja identiteta 11 zaštićenih svjedoka vezanih uz suđenje koje se protiv njega vodi pred Haškim sudom za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te protiv vojvođanskih Hrvata.

Tužiteljstvo je zatražilo da se Šešelja proglasi krivim za otkrivanje identiteta svjedoka i osudi na tri godine zatvora.

ICTY je Šešelja do sada tri puta optužio za nepoštivanje suda i po jednoj je optužnici 2009. donesena osuđujuća presuda.

On je u julu 2009. proglašen krivim i osuđen na 15 mjeseci zatvora jer je u knjizi, čiji naslov nije objavljen, otkrio imena i druge osobne podatke tri zaštićena svjedoka. Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije "namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća" i istaknulo da je potrebno "obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi niti ijedna druga osoba".

S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u februaru prošle godine moralo podići drugu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov također nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet. To suđenje započelo je 22. februara i završeno je u jun, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Treća i najnovija optužnica podignuta je u maju ove godine zbog toga što je Šešelj na svojoj web stranici objavio povjerljive podatke o identitetu tužiteljskih svjedoka zbog kojih je dobio prve dvije optužnice za nepoštovanje suda. Po toj se optužnici u junu izjasnio da se ne osjeća krivim a prošlog sedmice optužnica je nadopunjena činjenicom da se Šešelj oglušio i na naknadne naloge suda da ukloni tajne podatke s internet stranice pa će se u petak ponovno izjašnjavati o krivnji.

Šešelj je u pritvoru Haškoga suda od početka 2003., a njegovo suđenje za ratne zločine počelo je u novembru 2007. Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka, a Šešelj je najavio kako ne namjerava iznositi odbranu pa bi sudsko vijeće moglo sazvati iznošenje završnih riječi.