Regija
0

Danas počinje konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta

FENA
Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije počet će danas verifikacijom mandata novim poslanicima, dok će izbor predsjednika i potpredsjednika parlamenta zavisiti od formiranja skupštinske većine.

Skupština će, prema Ustavu, biti konstituirana potvrđivanjem najmanje dvije trećine mandata, čime će početi da teče i rok od 90 dana za izbor nove vlade Srbije.

Na konsultacijama predstavnika parlamentarnih stranaka sa dosadašnjim predsjednikom parlamenta u ponedjeljak konstatirano je da još nema vladajuće većine, zbog čega će, poslije verifikacije mandata, sjednica vjerovatno biti prekinuta i određena pauza.

Sjednicom, koju je zakazao predsjednik iz prethodnog saziva Oliver Dulić, kao najstariji poslanik predsjedavat će lider PUPS-a Jovan Krkobabić, najavio je Tanjug.

Najmlađi poslanici novog saziva iz različitih stranaka koji će mu pomagati u vođenju prve sjednice su Jadranka Jovišić (1986) iz DS, Jelena Budimirović (1985) iz SRS, Aleksandra Ilić (1981) iz NS i Đorđe Milićević (1978) iz SPS-a.

Tok konstitutivne sjednice definiran je Ustavom i Poslovnikom o radu parlamenta, koji predviđaju da se, poslije potvrđivanja mandata, pređe na izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine, izbor članova radnih tijela i imenovanje sekretara parlamenta.

U novi saziv, prema rezultatima izbora, ušli su "Lista za evropsku Srbiju" - 102 poslanika, SRS - 78, koalicija DSS-NS - 30, koalicija SPS-PUPS-JS - 20, LDP - 13, Mađarska koalicija četiri, Bošnjačka lista za evropski Sandžak dva i koalicija Albanaca Preševske doline s jednim poslaničkim mandatom.