Regija
0

Danas bez sjednice Vlade Srbije

FENA
Vlada Srbije neće ovog četvrtka održati redovnu sjednicu jer je nije sazvao premijer Koštunica.

Saopćenje o tome u srijedu uvečer je objavila vlada Srbije i time praktično odgovorila na zahtjeve da se sastane Koštuničin kabinet.

On se time oglušio o zahtjev velike većine ministara iz DS i G 17+, ali i samog predsjednika Tadića koji je također tražio od Koštunice da se vlada sastane.

Neslaganja stranaka vladajuće koalicije u Srbiji oko odnosa prema Evropskoj uniji i njenoj misiji za Kosovo kulminirala su u srijedu do tačke u kojoj se postavlja pitanje da li je uopće moguća deblokada vlade i parlamenta bez vanrednih skupštinskih izbora.

Dok premijer Vojislav Koštunica i njegov DSS ne žele da zakažu sjednicu Vlade, tražeći da se prvo održi vanredna sjednica parlamenta posvećena ovim pitanjima, predsjednik Skupštine Srbije Oliver Dulić i Demokratska stranka traže da se o političkom sporazumu sa EU prvo izjasni Vlada.

Za sada nema znakova popuštanja ni na jednoj od strana, ali se sve više govori o vanrednim parlamentarnim izborima, javio je BBC.

"Da bismo očuvali stabilnost države neophodno je da sve institucije rade svoj posao, i niko ne smije da zbog stranačkih stavova opstruira rad državnih organa", rekao je Tadić, a prenijela njegova pres-služba.

"Ne može rad Vlade da zavisi od bilo čije volje, niti Skupština može da zamijeni Vladu Srbije. Svako ima svoje ustavom i zakonom definirane obaveze i nadležnosti", naveo je, između ostalog, Boris Tadić.

Vojislav Koštunica je u odgovoru na poziv naveo da je ustavna obaveza predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića da hitno sazove sjednicu parlamenta, jer je Evropska unija "ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Koštunica je u izjavi dostavljenoj beogradskoj agenciji Beta istakao da je neophodno da sjednica parlamenta bude odmah sazvana, "prije nego što albanski separatisti uz podršku SAD-a i EU-a proglase jednostranu nezavisnost".

Premijer Srbije je dodao i da bi poslanici na toj sjednici trebalo da se izjasne o odluci EU da pošalje svoju misiju na Kosovo.

"EU je svojom odlukom da protivpravno pošalje misiju na Kosovo i Metohiju, s ciljem da provede Ahtisarijev plan o nadziranoj nezavisnosti pokrajine, najdirektnije ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", naveo je Koštunica.

On je dodao da je EU istovremeno ponudila Srbiji da potpiše politički sporazum, "što znači da se jednim aktom od Srbije otima 15 posto teritorije, a drugim se nudi politički sporazum".

"Uvjeren sam da svaki građanin Srbije vidi da se radi o bezobzirnoj ucjeni EU", naveo je, između ostalog, Vojislav Koštunica.