Regija
0

D'Alema: Približavanje Beograda i Bruxellesa sve izvjesnije

FENA
Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema ocijenio je kako je približavanje Beograda i Bruxellesa sve izvjesnije i izrazio nadu da će uskoro moći uslijediti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji i ukidanje viza za srbijanske građane koji putuju u zemlje Unije.

"Bio sam i ostajem jedan od zagovornika potrebe da se Srbija ohrabri da nastavi i završi put ka pridruživanju Evropskoj uniji", kazao je D'Alema za beogradske "Novosti" od subote.

"Mi čekamo Srbiju. Vjerujem da će ona znati da strateškom i dugoročnom vizijom napravi pravi izbor u pravcu evropske budućnosti. Evropi je to potrebno. S Evropom i u Evropi Srbija će moći povratiti važnu međunarodnu ulogu koja joj pripada, koja je neophodna i nezamjenljiva," rekao je talijanski šef diplomatije.

D'Alema je također kazao da će se Italija zalagati za prevazilaženje nesumnjivo teškoga razdoblja na Kosovu te ocijenio "kako su umjereni koraci i dijalog pravi put, dok je nasilnim rješenjima mjesto u historijskim arhivima".

"Zahvalan sam srpskom rukovodstvu što je pozvalo na umjerenost, kao i njegovom zalaganju da se neki događaji vrijedni osude ne pretvore u sukob većih razmjera s visokim rizikom koji treba spriječiti", zaključio je D'Alema.