Regija
4

Pred Dačićem na Beogradskom maratonu raširili transparent "Izdao si Kosovo"

FENA
Foto: Blic
Foto: Blic
Start glavne utrke Beogradskog maratona, koji su u nedjelju u središtu grada zajednički otvorili američki atletičar Carl Lewis, šef delegacije EU u Beogradu Vincent Degert i srbijanski premijer Ivica Dačić, obilježio je incident kad su se iz publike čuli povici "Izdali ste Srbiju" i "Ne damo Kosovo", a s jedne zgrade u središtu grada spušten je transparent "Izdao si Kosovo".

Većina u publici nije htjela politizaciju sportskog događaja i uzvratila je uzvikujući "maraton, maraton", a policija je brzo reagirala i transparent je uklonjen.

Nekoliko desetaka građana iskoristilo je pisutnost premijera Ivice Dačića otvorenju Beogradskog maratona da se usprotivi sporazumu koji je u petak u Briselu parafirao s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem.

Prema navodima reportera Blica s mjesta događaja, jedan muškarac dobacio je Dačiću: "Spavaš li mirno?" i pokušao mu prići, ali ga je osiguranje srbijanskog premijera spriječilo.

"Volim što ste došli ovdje. A biste li više voljeli da ih protjeraju (Srbe sa Kosova), pa da onda plačemo", rekao je Dačić i zatražio od policajaca iz osiguranja da ne diraju mladiće koji su protestovali.

"Na maraton sam došao na molbu bivšeg košarkaškog reprezentativca Saše Đorđevića, kako bi ga otvorio, iako su u žiži bitna i stresna politička događanja. Iako mi prijete, došao sam prošetati gradom, pred 20.000 ljudi. Ovoga je bilo i bit će. Važno je da narod nije reagirao na to i da su skandirali maratonu. Ovo nije mjesto za političke prepiske, nego sportski događaj", izjavio je Ivica Dačić za Blic nakon incidenta.

Beograd je 26. put domaćin svjetskim maratoncima, a promotor Beogradskog maratona je najtrofejniji američki atletičar Carl Lewis koji je sa šefom delegacije EU-a u Beogradu Vincentom Degertom, srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem i legendom srbijanske i jugoslovenske košarke Sašom Đorđevićem i otvorio ovo takmičenje u kojem, kako su najavili organizatori, učestvuje 2600 maratonaca iz cijelog svijeta.