Regija
0

Dačićeva izjava o Kosovu naišla na kritike i odobravanja

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Opoziciona Srpska napredna stranka (SNS) i Srpska radikalna stranka (SRS) poduprle su srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića u njegovom stajalištu da Srbija ne smije reći kako neće ratovati za Kosovo, dok je srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović ocijenio kako je riječ o upotrebi Kosova u dnevnopolitičke svrhe, prenosi u petak beogradski list "Press''.

Ministar za Kosovo istakao je u izjavi za taj list da podupire ideju da svim sredstvima treba braniti ljude na Kosovu istakavši, međutim, kako je očigledno ''da je počela kampanja i da je na djelu ono na šta sam stalno upozoravao i čega sam se bojao, a to je korištenje Kosova u dnevnopolitičke svrhe''. Bogdanović je dodao kako ''takvo Dačićevo stajalište odgovara svima", ali da se boji da je riječ o ''korištenju Kosova u predizborne svrhe".

Upitan za komentar sukoba snaga KFOR-a i kosovskih Srba, do kojeg je došlo u noći na četvrtak na sjeveru Kosova nakon što su vojnici mirovnih snaga neuspješno pokušali ukloniti barikadu s ceste, Dačić je, gostujući u četvrtak na televiziji B92, kazao kako "Srbija ne smije reći da neće ratovati za Kosovo" te da bi takva rečenica bila pogrešna poruka kosovskom premijeru Hashimu Thaqiju. To se, dodao je, ne smije govoriti jer je, kako je rekao, potrebna "ravnoteža straha" zbog sigurnosti u regiji. Istovremeno je srbijanska vlada u svojoj reakciji na ovaj sukob osudila nerede na sjeveru Kosova, pozvavši međunarodne snage KFOR-a da osiguraju zaštitu za tamošnje stanovništvo, a građane da ne primjenjuju silu te izbjegavaju incidente i provokacije.

Borislav Pelević, član predsjedništva vodeće opozicione SNS, nastale krajem 2008. izlaskom Tomislava Nikolića i njegovih sljedbenika iz SRS-a Vojislava Šešelja, izjavio je da smatra da su stajališta koja je Dačić iznio glede Kosova potpuno u saglasnosti s interesima Srbije te ocijenio da se ''tako ponaša pravi državnik''.

''Treba odlučno reći da Srbija ne želi rat, ali hoće zaštititi svoje građane na cijelom državnom teritoriju. Time bismo poslali poruku svim Srbima sa sjevera, kao i iz ostalih dijelova Kosova i Metohije, ali bismo i javno pokazali volju da branimo svoj narod, i međunarodnoj zajednici i (kosovskom premijeru) Hashimu Thaqiju. Drago mi je da se Dačić priklonio toj ideji koju smo Tomislav Nikolić i ja iznijeli još prilikom izglasavanja posljednje vladine deklaracije o Kosovu'', kazao je Pelević.

Potpredsjednik SRS-a Dragan Todorović navodi kako ''ne postoji nijedna država koja će reći da ne može braniti svoje granice i svoj narod'' te ističe da u ovom trenutku Srbija ne može ulaziti u rat, već mora učiniti sve što može da se održi okvir koji je sadržan u Rezoluciji 1244 Ujedinjenih naroda.

''Ne mora Ivica ratovati, ali ne treba ni praviti dogovore s UNMIK-om koji Kosovu daju prerogative državnosti, kao što su tablice, carina i druga takozvana administrativna pitanja. Očigledno je kod Dačića skala stajališta jako velika i ide iz krajnosti u krajnost, od podjele Kosova do rata'', kaže Todorović.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocjenjuje kako je Dačićeva poruka upućena prvenstveno potencijalnim biračima, a ne vanjskim faktorima koji odlučuju o sudbini Kosova. Izjava je, smatra Simić, upućena biračkom tijelu koje je negativno reagiralo na nedavne poruke srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i ministra obrane Dragana Šutanovca da Srbija više neće ratovati.