Regija
1

Dačić zaprijetio prekidom pregovora s Prištinom

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da će prekinuti pregovore s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i europskom visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton ako ne bude poštovan dogovor da se za robu koja ostaje na sjeveru Kosova ne plaća carina.

Govoreći nakon prosvjeda koje su u ponedjeljak na prijelazu Jarinje organizirali gospodarstvenici sa sjevera Kosova, optužujući pravnu misiju EU (EULEX) i kosovsku stranu da ne poštuju sporazum o zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima (IBM), Dačić je rekao kako je "apsolutno nezadovoljan" onim što se trenutno događa u povodu IBM-a. Taj se sporazum primjenjuje od 10. prosinca nakon trojnog sastanka Ashton-Dačić-Thaci u Bruxellesu 4. prosinca.

"Ovdje je problem akcizne (visokooporezovane) robe i što pod tom robom Kosovo smatra", rekao je Dačić i naglasio kako je svjestan da postoje mogućnost zlouporaba da se roba koja ide na sjever Kosova i trebala bi biti oslobođena carine, zapravo, prodaje južno od Ibra.

Dačić je istaknuo da će se "ubrzo odlučivati" hoće li pregovori biti nastavljeni 10. siječnja jer se ne poštuju dogovori.

"Ako jedna strana ne ispunjava ono što smo se dogovorili ja, unatoč dobroj volji, stvarno ne želim sudjelovati u razgovorima gdje će netko dovoditi u pitanje kredibilitet tih razgovora. Ako Hashim Thaci nema moć poštovati dogovor, neka dođe netko drugi tko je ima", izjavio je Dačić novinarima u Beogradu.

Premijer Dačić je 4. prosinca u Bruxellesu pregovarao s premijerom Thacijem pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Ashton, a nakon tog susreta istaknuo kako su se, na njegovo inzistiranje Ashton i Thaci suglasili da se na prijelazima na sjeveru Kosova ne naplaćuje carina ili druge obveze, niti da se rade problemi Srbima koji koriste osobne dokumente i registarske pločice Srbije.

"Taj režim će ostati takav sve dok se ne postigne dogovor o tim otvorenim pitanjima, o čemu se razgovor nastavlja nakon novogodišnjih blagdana", rekao je Dačić.

"Ukoliko bude suprotnog ponašanja na prijelazima i pojave se problemi za koje smo se dogovorili da neće postojati, Srbija će suspendirati provođenje ovog sporazuma", rekao je Dačić 4. prosinca nakon razgovora s Thacijem i Ashton u Bruxellesu.

Na pitanje u utorak u Beogradu da prokomentira spekulacije u medijima kako je u pripremama pregovaračke platforme za Kosovo i ideja da sjever Kosova treba imati što širu autonomiju, poput entiteta Republika Srpska u BiH, Dačić je ukazao da u tom procesu "mora uzimati u obzir svaka moguća situacija", ali da to "nije prijedlog za trajno rješenje".

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u ponedjeljak je u odvojenim razgovorima upoznao veleposlanike Rusije, Kine i Velike Britanije "o postignutom napretku u izradi državne platforme za rješavanje pitanja Kosova i Metohije", a beogradski mediji navijestili su da bi platforma mogla biti upućena parlamentu Srbije u četvrtak 20. prosinca.