Uhapšeno 20 osoba
0

Dačić: Zabranom parade je izbjegnuto najgore"

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je jutros da je u Srbiji uhapšeno 20 osoba, u nedjelju desetak, a dan ranije u Temerinu uhapšeno takođe desetak osoba, svi pripadnici ekstremističkih organizacija.

Dačić je, gostujući na Televiziji Pink, ponovio da su zabranom svih skupova tokom vikenda izbjegnuti sukobi koji su prijetili da ugroze javni red i mir.

  • Bezbjednosne službe dostavile su izvještaj da se očekuje veliko narušavanje javnog reda i mira s mogućnošću ugrožavanja života ljudi i njihove imovine kao i paljenje ambasada, rekao je Dačić.

On je istakao da je bolje što je on odgovoran što parada nije održana, nego da je odgovoran da je pao i jedan ljudski život. Ministar MUP-a je takođe naglasio da niko nije ugrozio prava gay populacije, jer su zabranjeni svi skupovi zbog toga što je to bilo rizično i da je njegov posao da brine o bezbjednosti.

Dačić je rekao da je to "možda bio crni dan- kako kaže Amenesty International - za ljudska prava u Srbiji, ali je za Beograđane bio divan dan, zato što su izbjegnuti sukobi".

On je naveo da je istog dana u New Yorku uhapšeno 700 osoba, dok je u Njemačkoj ubijen zaštićen svjedok jer nije imao pratnju policije, u Moskvi je uhapšeno nekoliko desetina osoba zato što su demonstrirali i htijeli "Paradu ponosa".

Dačić je naglasio da niko nije zabranio "Paradu ponosa" nego su zabranjeni svi skupovi, jer je to prijetilo da ugrozi javni red i mir, što je bila zakonska obaveza radi zaštite građana .To je bilo u interesu Beograđana i podržano od najvećeg dijela građana Srbije.

On je najavio da će razgovarati s gay aktivistima o njihovim aktivnostima i da je osnovno pitanje kako zaštititi njihova prava u Srbiji.

Na pitanje ukoliko se donese odluka da Parada bude održana za nedjelju dana, Dačić je odgovorio da će biti dozvoljena ukoliko budu postojale odgovarajuće bezbjednosne procjene.

Po njegovim riječima, neodržavanje "Parade ponosa" ne može imati posljedica po državu kada u zemljama članicama EU nema takvih opkupljanja.On je dodao da su ga zbog toga zvali iz EU, ali da je on odgovorio da je očekivao da ga zovu zbog Kosova, a ne zbog Parade i da održavanje te manifestacije predstavlja unutrašnje pitanje Srbije.