Regija
0

Dačić: Srbija je vojno neutralna

SRNA
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija vojno neutralna i da ne postoji namjera da postane članica NATO-a, već da samo postoji zajednički interes za građenje mira u regionu, u saradnji sa tom alijansom.

Dačić je povodom potpisivanja Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) Srbije sa NATO-om pojasnio da sporazum predstavlja najviši stepen saradnje s Alijansom jedne zemlje koja ne želi da bude članica.

"Od ovoga nema potrebe praviti nikakav spektakl. Ovaj sporazum ne treba gledati kao približavanje članstvu, nikako, ali kao razvoj naših dobrih odnosa, da", rekao je Dačić, prenose beogradski mediji.

Dačić je istakao da je Srbije saradnjom sa NATO dobila dodatne garancije da bilo kakve kosovske sigurnosne snage neće moći da uđu na sjever Kosova bez saglasnosti NATO-a.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da je važno da Srbija zna šta hoće i da mora da se vodi računa da pregovori ne vode do jačanje takozvane nezavisnosti Kosova.

U osvrtu na predsjedavanje OEBS-om, Dačić je rekao da je to veoma odgovorna pozicija za koju su mnogi rekli da Srbija u tome neće uspjeti, ali da ih je Srbija vodeći izbalansiranu politiku u tome demantovala.