Uoči posjete Sarajevu
4

Dačić: Srbija će poštovati državu BiH

Anadolija
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Uoči sutrašnje posjete Sarajevu srbijanski premijer Ivica Dačić dao je večeras intervjuu za Federalni televiziju (FTV).

Upitan da prokomentira činjenicu kako predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik specijalne veze tog entiteta i Srbije nastoji prikazati u kontekstu državnosti navedenog dijela Bosne i Hercegovine, Dačić je istakao da ne podržava "korištenje specijalnih veza u dnevnopolitičke svrhe“.

„Postoji jasno definisana Bosne i Hercegovina po Dejtonskom sporazumu i Srbija će se toga pridržavati“, izjavio je Dačić.

Isto tako, on je dodao kako smatra da bi Bosna i Hercegovina trebala biti država kojoj „nikada ne bi trebalo da padne na pamet da prizna nezavisnost Kosova i Metohije“.

Govoreći o slučaju škole na Palama koja nosi naziv „Srbija“, Dačić je neočekivano umiješao i Republiku Tursku.

„Da ponudimo Turskoj, ona bi vjerovatno platila pet miliona eura da se škola na Palama zove „Turska“, rekao je Dačić.

Srbijanski premijer Ivica Dačić će u Sarajevu boraviti 12. i 13. septembra. Iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije ranije je dopisniku Anadolije potvrđeno da će Dačić učestvovati na Međunarodnoj konferenciji o organiziranom kriminalu i sastanku predstavnika Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije o prekograničnoj saradnji i uspostavi policijskih centara.

On će se susresti s predstavnicima bh. vlasti, odnosno predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom.