Regija
0

Dačić: Sa Tadićem razgovori danas ili sutra

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić najavio da će sa liderom DS-a Borisom Tadićem, tokom dana ili sutra razgovarati o načelnom dogovoru o budućoj vladi i politici koju bi trebalo zajedno da vode.

"Nema razloga za skrivenu politiku. Ako se saglasimo o opštim pitanjima, uvjeren sam da će dogovor biti brzo postignut i da neće biti potrebe da koalicija na čijem sam čelu pristupa dogovorima sa bilo kim drugim", rekao je Dačić.

Dačić je napomenuo da nikada nije rekao da sastav Vlade mora da se unaprijed odredi, već samo da je logično da ukoliko SPS želi da podrži jednog od predsjedničkih kandidata, onda podrška mora da bude dvosmjerna i da obuhvati zajednički rad na formiranju parlamentarne većine na svim nivoima na kojima je moguće. 

"To znači da jedino na čemu smo insistirali jeste da li imamo potvrdu o načelnom dogovoru o formiranju zajedničke vlade koja bi ispoštovala naš izborni rezultat", naveo je Dačić. 

On je rekao da SPS nudi jedinostavan princip - "zajedno ćemo raditi na formiranju vlade i dati podršku u drugom krugu predsedničkih izbora a svi razgovori o personalnim pitanjima mogu da sačekaju period posle 20. maja". 

"Ako neko želi sa nama onda treba da to jasno kaže", rekao je Dačić. 

Na pitanje da li želi premijersko mjesto, Dačić je rekao da to nije ucjena već da misli da to može biti realna raspodjela snaga, ali da prioritet treba da ima DS, a tek potom njegova koalicija kao druga po snazi, ako se postigne dogovor. 
"To ne znači da tu funkciju želimo po svaku cijenu. Za mene je najbitnije da smo mi drugi najbitniji faktor u eventualnoj vladajućoj koaliciji", rekao je  Dačić.