Regija
0

Dačić: Put ka EU uz njegovanje odnosa s Rusijom

Tanjug
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Predsjednik tehničke Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da su nacionalni i državni prioriteti Srbije put ka EU uz istodobno njegovanje dobrih odnosa s tradicionalnim prijateljima i da će stav o krizi u Ukrajini morati sadržavati te dvije pretpostavke.

"Želimo nastaviti put ka EU, a to znači da postoji obaveza određenog usuglašavanja i pridruživanja Srbije sa stavovima EU kada je riječ o zajedničkoj vanjskoj politici, ali s druge strane to znači da Srbija svakako ne može ugroziti svoje nacionalne i državne interese, već mora i dalje razvijati prijateljske odnose s Rusijom koja podržava Srbiju u UN kada je u pitanju Kosovo i Metohija", rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da je "Pandorina kutija otvorena proglašenjem i priznavanjem neovisnosti Kosova i pitanje je da li će ona biti uopće zatvorena".

"Mislim da su komparacije vezane za Krim i Kosovo, u smislu opravdavanja neovisnosti Kosova pogrešne i plod opravdavanja nepravedne politike međunarodne zajednice prema Srbiji, koja je napravila nepravdu Srbiji i ne treba sada da traži način da obrazlaže, i da u isto vrijeme to pravo ne prizna i Rusiji", rekao je Dačić na otvaranju fabrike talijanske firme "Aunde" u Jagodini.

Podsjećajući da Srbija nije članica EU već je u procesu pridruživanja Uniji, on je rekao "da ne postoji obaveza da to prihvataju, već postoji potreba za usuglašavanjem te politike".

Dačić je najavio da će o tome biti riječi i narednih dana u Briselu, gdje će u ponedjeljak biti nastavljen dijalog s Prištinom, javlja Tanjug.