U vezi s pobunom "Crvenih beretki"
0

Dačić: Privedena trojica bivših oficira JSO

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su trojica bivših oficira rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti MUP-a Srbije privedena na informativni razgovor u vezi sa pobunom "Crvenih beretki" iz novembra 2001. godine.

Dačić je naveo da su privedeni nekadašanji pomoćnik komandanta JSO zadužen za kontraobavještajni sektor, a sada pripadnik Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ Veselin Lečić (51), pripadnik Žandarmerije Mića Petraković (39) i žandarm iz Protivterorističke jedinice Vladimir Potić (37).

Oni su privedeni u prostorije Policijske uprave Beograd u Ulici 29. novembra i čeka se dolazak tužioca koji će, prema Dačićevim riječima, odrediti njihov status. 

Njima može da bude određeno policijsko zadržavanje, a mogli bi i da poslije davanja iskaza budu pušteni na slobodu.

Privođenja su izvedena po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pobuna pripadnika JSO počela je zbog, kako su tada rekli pripadnici JSO, hapšenja braće Banović, koji su bili optuženi pred Haškim tribunalom.

Nenad i Predrag Banović, koji su bili optuženi za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm, uhapšeni su na pijaci u Obrenovcu i iste večeri prebačeni u pritvor u Sheveningenu.
Nakon toga su "Crvene beretke" blokirale sjedište jedinice u Kuli. Pripadnici JSO su 12. novembra blokirali autoput u Beogradu kod Centra "Sava". 

Pobuna JSO trajala je od 8. do 17. novembra 2001. godine.