Organizatori ne odustaju
0

Dačić: Policija u Beogradu će zabraniti Paradu ponosa

SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će policija zabraniti Paradu ponosa 2. oktobra, ako organizatori sami ne otkažu skup.

Dačić je naveo da će odluka o održavanju Parade ponosa biti poznata u toku dana.

"Parada treba da bude održana, ali ako postoji bojazan da bude većih problema i da dođe do većih incidenata, u svim zemljama Parada bi bila odložena", rekao je Dačić novinarima na Pasuljanskim livadama poslije vježbe protivterorističkih jedinica MUP-a.

Organizatori Parade ponosa ranije danas saopštili su da neće otkazati, niti odgoditi Paradu i da samo država može da je zabrani, čime bi, kako su rekli, pokazala da odustaje od svog suvereniteta u centru Beograda.

"Naravno da nikada nećemo odložiti Paradu. Mogu samo da je zabrane", rekao je jedan od predstavnika Organizacionog odbora Parade Goran Miletić.

Miletić je na predstavljanju sigurnosnih uputstava za učesnike Parade naglasio da organizatori neće pristati ni na odlaganje te manifestacije.

Premijer Mirko Cvetković juče je rekao da je stav cijele Vlade da se poštuju Ustav i prava na različitost, a da će MUP, na osnovu bezbjednosne procjene, odlučiti o održavanju Parade ponosa.
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sinoć je zatražio da se svi skupovi najaveljeni za vikend otkažu i pozvao sve strane da zrelo i odgovorno sagledaju trenutak u kojem se zemlja i društvo nalaze, te da odustanu od okupljanja.