Opsanost od zaoštrenja situacije
0

Dačić: Organizovati međunarodnu konferenciju o Kosovu

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je da bi bilo potrebno organizovati međunarodnu konferencije, sličnu dejtonskoj, koja bi uvažila legitimne interese Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, te upozorio na opasnost od zaoštrenja situacije u toj srpskoj pokrajini.

Dačić je u razgovoru sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova i migracije Klodom Geanom upozorio da svako zaošaprile stanja može dovesti do toga da situacija potpuno izmakne kontroli, a od toga niko neće imati koristi - ni međunarodna zajednica, a ni Srbi koji žive na Kosovu.

Srpski ministar je prenio francuskom kolegi da pitanje Kosova "teško mogu međusobno riješiti Srbi i Albanci, bez neke međunarodne konferencije, poput dejtonske koja bi uvažila legitimne interese oba naroda".

Dačić, koji je završio dvodnevnu posjetu Francuskoj, ponovio je da je Srbija životno zainteresovana da se na Kosovu sačuva mir i nastavi dijalog i da se što prije dođe do rješenja svih spornih situacija, "koje se mogu riješiti samo dijalogom", saopšteno je iz MUP-a Srbije.

On je upozorio da "svako zaošaprile situacije, svi incidenti u koje prištinske vlasti guraju i Srbe i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu mogu dovesti do toga da situacija potpuno izmakne kontroli".

"U tom smislu sam ukazao, imajući u vidu tradicionalno prijateljstvo Francuske i Srbije, na potrebu da Francuska ima za jednu notu više razumevanja za srpsku poziciju o ovim pitanjima", rekao je on.

Dačić je istakao potrebu da sve međunarodne snage na Kosovu budu statusno neutralne, odnosno da se ne dozvoli njihova instrumentalizacija i ulazak u sukobe sa Srbima, naročito na sjeveru Kosova.
On je dodao da mu je francuski kolega obećao da će ove stavove o sjeveru Kosova, poziciji Kfora i drugim pitanja vezanim za suštinu problema na Kosovu prenijeti ministru inostranih poslova, premijeru i predsjedniku Francuske.

Dačić je tokom posjete Francuskoj prisustvovao potpisivanju Memoranduma o saradnji Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije i Generalne direkcija za civilnu zaštitu u Francuskoj.