Regija
0

Dačić: Odluka britanskog naroda ne mijenja put Srbije

FENA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Odluka britanskog naroda na referendumu nema nikakve veze kada je riječ o političkom putu Srbije, Srbija treba nastaviti europski put i radi svoj dio posla, poručio je danas srbijanski ministar vanjskih poslova u tehničkom mandatu Ivica Dačić, dodajući da je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10:30 sati zakazao sjednicu Vlade Srbije.

Na toj sjednici, kako je rekao Dačić, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabilizacije u zemlji, prenosi Tanjug.

Država će, prema njegovim riječima, poduzeti sve svoje mjere kako bi se sačuvala ekonomska i financijska stabilnost u uvjetima kada dolazi do određenih poremećaja na svjetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na međunarodnom financijskom tržištu.

Dačić ne vjeruje da će odluka Britanac utjecati na nestajanje EU i europske ideje.

"EU je pretrpjela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpjela veliki udarac", rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom sviđa ili ne.

Podsjetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila dio EU, nikada u potpnosti nije dijelila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni razina posebnosti i imali velike rezerve prema EU.

"Kada je riječ o Srbiji, mi trebamo gledati naše interese", naglasio je Dačić.

Prema konačnim rezultatim britanskog referenduma o izlasku iz EU za izlazak je glasovalo 51,89 posto građana a za ostanak u Uniji 48,11 posto.

Na osnovu prebrojanih glasova u sva 382 lokalna izborna centra, za izlazak je glasovalo 17,410,742 građana a za ostanak 16,141,241 glasača, javlja Reuters.