Regija
0

Dačić ne očekuje probleme u primjeni sporazuma o kretanju

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne očekuje probleme u primjeni sporazuma Beograda i Prištine o slobodi kretanja, čija realizacija počinje sutra.

Dačić je naglasio da će se, kada je riječ o policiji, prelasci administrativne linije sa ličnim kartama "odvijati normalno".

Komentarišući početak primjene sporazuma o slobodi kretanja, Dačić je novinarima naglasio da za osobe sa odgovarajućim dokumentom, odnosno ličnom kartom, neće biti problema, kao ni u slučaju vozila sa oznakom KS (tzv. UNMIK tablice koje Vlada Srbije smatra statusno neutralnim), uz ulazno-izlazni dokument ograničenog trajanja.

Kada je riječ o vozilima sa tablicama oznake RKS, moraju se izvaditi druge tablice koje potvrđuju statusnu neutralnost, odnosno da budu prihvatljive za Srbiju, javljaju srpski mediji.

"Jedan od problema koje vidim u ovom trenutku odnose se na pitanje osiguranja za vozila, odnosno mogućnost naplate eventualne štete na vozilima koja bude načinjena. Osiguranje nije u nadležnosti policije, ali mislim da bi trebalo ići na smanjenje cene", rekao je Dačić.

Dačić je, podsjetivši da veliki broj Srba živi južno od Ibra, odnosno u albanskom okruženju, rekao da ne vidi ništa alarmantno u podnošenju, kako tvrde neki mediji, oko 4 500 zahtjeva za kosovske tablice.

"Srbija i dalje izdaje tablice, bez obzira da li tražilac živi na Kosovu, što znači da mogu da imaju i jedne i druge tablice", zaključio je Dačić. 
Vlasnici automobila koji planiraju da pređu administrativnu liniju koja dijeli Kosovo i Srbiju od sutra će morati da plate obavezno kosovsko ili srpsko osiguranje.

Uredbom o slobodi kretanja u vezi sa prelaskom administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, koju je usvojila Vlada Srbije kao propratni akt o primjeni Briselskog sporazuma o slobodi kretanja, predviđeno je da vlasnici automobila sa KS registarskim oznakama ulaze na teritoriju Srbije bez skidanja tablica i uzimanja probnih, uz doplatu od 400 dinara osiguranja.

Oni koji na teritoriju Srbije ulaze sa tablicama sa oznakom RKS moraće da na prelazima uzimaju probne tablice i da plaćaju obavezno osiguranje koje će po danu, kao i za vlasnike automobile sa KS tablicama, iznositi 400 dinara, potvrdili su Srni zaposleni u ispostavi osiguravajućih preduzeća na prelazu Merdare, uz rezervu da još nije stiglo zvanično uputstvo.