Normalizacija odnosa dvije zemlje
0

Dačić: Milanovićeva posjeta Beogradu neće biti historijska

Anadolija
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je pred sutrašnju posjetu hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu da ne očekuje da će taj susret biti historijski, ali da će se sa hrvatskim kolegom razgovarati o ekonomskim temama i dotaći se teme ratova iz 90-ih godina prošlog vijeka.

Dačić je danas novinarima u palati „Srbija“ rekao da Vlada Srbije i Vlada Hrvatske ne mogu da se ponašaju iracionalno bez obzira na to što o više pitanja imaju različite interese.

"Mislim da imamo i zajedničkih interesa. Ne očekujem da susret bude historijski. Bavićemo se bilateralnim temama, regionalnom saradnjom, i to će biti u cilju poboljšanja života naših građana“, rekao je Dačić i dodao da je bitno učiniti korak ka normalizaciji odnosa dviju zemalja.

On je dodao da će prvi korak te saradnje biti započet na nivou ministarstava. Dačić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, negirao da će se Milanović tokom sutrašnje posjete susresti s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

On je, na upit novinara da li će sa hrvatskim kolegom razgovarati o tome da Milanović bude posrednik u pregovorima Beograda i Prištine, to negirao i rekao da je "potrebno da prvo rješavamo naše odnose“.

Predsjednik Vlade Srbije je, nakon potpisivanja sporazuma o programu podrške MUP-u Srbije od strane Švedske, govorio i o nastavku pregovora sa kosovskim premijerom Hashimom Tacihijem u Bruxellesu, 17. januara.

Dačić je rekao da će se u nastavku dijaloga govoriti o primjeni postojećeg sporazuma između Beograda i Prištine, kao i iznalaženju rješenja za funkcionisanje prelaza na administrativnim linijama razgraničenja. Takođe, teme razgovora, koji će se odvijati uz posredovanje evropske povjerenice za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, biće i paralelizam institucija i autonomija Srba na Kosovu.

“To su teme o kojima će tek razgovarati, a ako već razgovaramo, onda moramo da izađemo sa prijedlozima“, kazao je srbijanski premijer.