Regija
0

Dačić: Kosovo po modelu RS je samo jedan od prijedloga

Anadolija
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Srbijanski premijer i ministar unutašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je navode srbijanskih medija prema kojima platforma o rješenju pitanja Kosova treba da bude po "modelu Republike Srpske", i dodao da je to dio nečega o čemu se još razgovara, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Beograda.

Dačić je rekao da "kada razgovarate o procesu koji bi doveo do rješenja pitanja Kosova, treba da uzmete u obzir svaku moguću situaciju".

"Jedno je pitanje šta bi se predložilo za trajno rješenje, međutim nije izvjesno da bi neko želio da dođe do trajnog rješenja", kazao je Dačić i istakao da su teme koje se nameću u dijalogu "pojedinačne" i da "svaka od njih imaju veze sa pitanjima koja su statusnog karaktera".

Dačić je na svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana migranata i 20 godina rada Međunarodne organizacije za migracije UN-a (IOM) u palati Srbija, obraćajući se novinarima, rekao da je veoma važno imati varijante i prijedloge za svaku situaciju u pregovorima za rješenje kosovskog pitanja.

"Mora se razmišljati u više pravaca zbog toga što je veoma važno da ono što predlažete bude prihvaćeno. To nije pozicija za pregovore o trajnom rešenju", poručio je Dačić aludirajući na prijedlog da kosovsko pitanje bude riješeno po "modelu RS-a".

Dačić je rekao da "ako nećemo pregovore s EU, dajte da izvršimo mobilizaciju".

"Milošević je raspisivao referendum da ne prihvati misiju OEBS-a na Kosovu, ali je kasnije to ipak prihvatio", podsjetio je srbijanski premijer.

On je naglasio kako Srbija ima prijedlog za konačno rješenje pitanja Kosova, i da će srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izaći u javnost sa tim prijedlogom.

"Ne znam da li možemo da imamo više prijedloga ili ćemo samo da pričamo 'Josovo je dio Srbije'. Kada ćemo da utuvimo u glavu da smo izgubili ratove u Hrvatskoj i na Kosovu, ili ćemo voditi novi rat ili sklapati novi mir", poručio je Dačić dodajući da je postojeća platforma o Kosovu samo dio cjelokupnog razmišljanja koje treba provjeriti sa srbijanskom skupštinom i međunarodnom zajednicom.

Dačić je izrazio nezadovoljstvo zbog nepoštovanja sporazuma o integrisanom upravljanju, kako je kazao, administrativnim prijelazima između Kosova i Srbije.

"Ako se ne poštuje dogovor o administrativnim prijelazima, spreman sam da ne učestvujem u daljim pregovorima sa Tachijem. Carina se neće naplaćivati, jer tako je dogovoreno u Briselu", rekao je Dačić objasnivši da se naplaćivanje carine odnosi samo na akciznu robu, a da su u toku pregovori radnih grupa o tom pitanju.