Kosovo
0

Dačić: KFOR-u ne odgovara zaoštravanje stanja

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da KFOR-u ne odgovara zaošaprile stanja na sjeveru Kosova, jer primjena sile može da izazove nove incidente i sukobe.

Dačić kaže da je najavljena akcija KFOR-a o uklanjanju barikada pojedinačni akt i da ne bi trebalo da ima centralno mjesto u svemu šta se dešava na sjeveru Kosova.

On je ocijenio da je licemjerno da Beograd šalje apele šta treba da rade Srbi na barikadama na Kosovu, jer je narod iz Pokrajine taj koji treba da upućuje pozive Beogradu.

Dačić je rekao u Arilju da se zalaže za miran i diplomatski način rješavanja situacije na sjeveru Kosova i pored toga što ga evropske integracije ponekad podsjećaju na, kako kaže, telefonski aparat bez mikrofona, jer niko ne čuje ono što Srbija govori.

On je dodao da bi rado preduzeo nešto na rješavanju situacije na sjeveru Kosova, ali da policija nema ingerencije u toj oblasti, prenose beogradski mediji.

Komandant KFOR-a Erhard Drews zatražio je jučer od predstavnika lokalne samouprave sa sjevera Kosova da do sutra uklone blokade koje se nalaze na putevima na sjeveru. 

"Ukoliko lokalno stanovništvo ne bude imalo priliku da ukloni barikade ovog vikenda, KFOR će to učiniti u ponedjeljak na miran način, kako bi se omogućio prolaz vozilima inženjerije", saopšteno je iz Komande KFOR-a nakon jučerašnjeg sastanka Drewsa sa predsjednicima srpskih opština sa sjevera Kosova.