Regija
272

Dačić: Deklaracija o Srebrenici usklađena s BiH i Turskom

FENA
Tekst deklaracije kojom je Srbija osudila zločin u Srebrenici usklađen je s Bosnom i Hercegovinom i Turskom, a priča kako Srbija ne želi da se izjasni je li to genocid predstavlja politički cinizam i bacanje žara na ugašenu vatru, poručio je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Prije više godina, u vrijeme Tadićeve vlasti, Skupština Srbije donijela je deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. Tekst deklaracije Tadić je usuglasio, tako je nama rečeno, s tadašnjim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom.

Dačić je, odgovarajući na pitanja, kazao da su u deklaraciji pažljivo upotrijebljeni izrazi koji brane dostojanstvo svih.

"Uostalom Turska je vrlo osjetljiva na upotrebu riječi genocid. Mislite da Srbija ne trpi pritiske da donese deklaraciju o Turskoj i Armencima. Zašto se o tome danas šuti", upitao je Dačić i pozvao nekadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića i Predsjedništvo BiH da objasni da li je postignut dogovor i što o tome znaju.

Dačić je, organizatore memorijalnog skupa u Potočarima upitao i kako im nije smetalo da na obilježavanje 11. jula svojevremeno dođe Tadić, a sada im smeta da dođu predstavnici Srbije.

"Tadić je dolazio poslije te deklaracije. Zašto sada smetaju srpske državnici? Da li se nešto promijenilo u tekstu deklaracije", upitao je Dačić.

Ministar vanjskih poslova je poručio da je Srbija ponosna što je jedina, kako kaže, imala hrabrosti da osudi zločine protiv drugog naroda, a da to nisu učinile ni Bosna i Hercegovina, niti Hrvatska.

"Ovo su političke igre. Mi želimo dobrosusjedske odnose, da budemo faktor mira, pomirenja i stabilnosti, ali nitko Srbiju neće ponižavati", zaključio je Dačić, javlja Tanjug.