Regija
3

Dačić: Borit ćemo se do kraja da Kosovo ne postane članica UNESCO-a

Anadolija
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Ivica Dačić (Foto: Anadolija)
Prioritetne aktivnosti Ministarstva inostranih poslova Srbije će tokom sljedećih sedmica biti da što većem broju zemalja predstavi argumentaciju zašto je Srbija protiv članstva Kosova u UNESCO, istakao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, na redovnoj mjesečnoj konferenciji u Beogradu.

On je naveo da se u tom smislu očekuje da će tokom Generalne konferencije UNESCO-a, koja će trajati od 3. do 18. novembra, odlučivanje o prijedlogu Albanije da Kosovo postane članica UNESCO-a, doći na red oko devetog novembra, prije čega će se održati generalna debata, koja će početi u srijedu.

"Način glasanja je drugačiji nego na Izvršnom vijeću, potrebne su dvije trećine glasova, ali onih koji su učestvovali u glasanju. To znači da se uzdržani glasovi ne računaju, samo se računaju glasovi za i protiv. Samo se računa dvotrećinska većina onih koji su glasali. U toj situaciji, da je takvo glasanje bilo na Izvršnom vijeću, zahtjev Albanije ne bi prošao“, rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija čini velike napore da razgovara sa što većim brojem zemalja te da je cilj da se što bliže predstave argumenti  protiv članstva Kosova u UNESCO-u i podsejtio da postoji problem međunarodnog prava te da Kosovo nema kvalifikacije da postane članica zbog odnosa vlasti prema historijskom i vjerskom naslijeđu Srbije i prema svjetskoj baštini.

"Uvijek kada smo pokazivali te slike, Hashim Thaci je govorio da je to propaganda. Kakva je to propaganda kada vidite razrušenu crkvu, spaljene crkve i manastire, kada vidite prizore rušenja, kada vidite hiljade Albanaca ispred crkve na kojoj jedan od demonstranata lomi krst i baca ga na zemlju uz oduševljenje prisutne mase, a taj koji je to uradio nije kažnjen. Šta je garancija da se to sutra neće dogoditi“, istakao je Dačić.

Prvi potpredsjednik Vlade je rekao da rukovodstvo Srbije smatra da je razmatranje ovakvog zahtjeva prije nego što se o tome raspravljalo u dijalogu o Briselu apsolutno suprotno želji da se sva otvorena pitanja dešavaju dijalogom.

"Tražili smo da ova tema bude tema dijaloga u Briselu, Thaci nije htio da čuje za to. Ne želi da priča o UNESCO. Zašto? Zato što misli da će sigurno proći. A šta ako Kosovo ne prođe, onda ćemo da se vratimo na dijalog. E pa, neće moći. Srbija je pokazala konstruktivnost, ali i ostali treba da budu korektni prema Srbiji“, poručio je Dačić.

Navodeći da će se sa najvećim mogućim žarom i ubijeđenošću do posljednjeg momenta boriti da se ovakva odluka ne donese, Dačić je rekao da će veliki broj zemalja biti protiv, ali da će Srbija štiti svoje državne interese te da je ishod neizvjestan.

"Ima mnogo primjedbi na naše ponašanje u smislu zašto se toliko angažujemo oko UNESCO. Ja pitam te zapadne zemlje zašto se one toliko angažuju oko UNESCO-a i zahtjeva za prijem Kosova. Na Kosovu se nalaze srpski manastiri i crkve. Šta se njihovo nalazi na Kosovu, pa se oni toliko angažuju“, upitao je Dačić.

On je upitao "zar u vrijeme ovakve svjetske krize, krize migranata, terorističke krize, ministarstva spoljnih poslova zapadnih zemalja, članica Kvinte se bave ko će kako da glasa na konferenciji UNESCO-a".

"Ako oni imaju vremena za to, mi ga imamo sto puta više od njih i borićemo se do kraja“, kazao je Dačić.

On je dodao da je dobio poziv da učestvuju na sastanku Višegradske grupe u Pragu, ali da nije siguran da će prisustvovati tom sastanku jer je Češka bez obzira na sva upozoravanja donijela odluku da podrži članstvo Kosova u UNESCO.

"I zemlje koje su u našem okruženju moraju da shvate da ovakav odnos prema Srbiji nije prijateljski i da ne mogu od nas očekivati da im budemo prijatelji veći nego što su oni nama. Mi ćemo imati "mirne odnose", nastavit ćemo saradnju, ali kao i sa svakom drugom državom. Srbija nije toliko glupa da ne vidi. Imat će i oni neke zahtjeve“, rekao je Dačić i naveo da se to odnosi i na Crnu Goru, na Makedoniju, Bugarsku, Sloveniju.

Istakao je da to nije akt prijateljstva prema Srbiji te da će ovo sigurno ostaviti trag na međudržavnim odnosima, jer oni više neće biti tako iskreni i prijateljski.

"Ne mogu da shvatim da Japan i Koreja imaju više razloga da glasaju uzdržano, nego zemlje naši neposredni prijatelji i braća navodno u regionu. Ili Papua Nova Gvineja, koji vjerovatno ne znaju gdje se nalazimo. A to su zemlje koje su priznale Kosovo. Mi ne očekujemo od zemalja u našem okruženju da povuku priznanje Kosova, ovo je potpuno odvojeno pitanje“, poručio je Dačić.