"Dilema EU ili Kosovo je pogrešna"
0

Dačić: Balkan će se podijeliti "carskim rezom"

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Zamjenik premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Balkan biti podijeljen "carskim rezom" na liniju koja je nekada dijelila Otomansku imperiju i Austrougarsko carstvo, istom linijom kojom su Balkan podijelili Winston Churchill i Staljin.

Dačić je rekao da na to ukazuju posljednje odluke Vijeća EU, koje je nazvao "duboko pogrešnim".

On je naglasio da Srbija želi da uđe u EU, ali da neke članice Unije postavljaju nemoguće uslove za članstvo, dok najveću podršku za očuvanje svojih nacionalnih interesa Srbija dobija od Rusije i Kine.

"Izvinili smo se gotovo svim narodima bivše Jugoslavije. Donesen je Statut Vojvodine, donesen je Zakon o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koji je vjerovatno najliberalniji u Evropi", rekao je Dačić, te ponovio da se zajedno sa pridruživanjem EU postavlja i pitanje Kosova. 

Prema njegovim riječima, u dijalogu Beograda i Prištine postignuto je mnogo toga što je bilo teško za Srbiju, a neposredno pred donošenje odluke o dodjeljivanju statusa kandidata postavljeno je pitanje regionalnog predstavljanja Kosova.

"Srbija je predložila i prihvata predstavljanje Kosova u okviru Rezolucije 1244. Priština to neće, a Evropa kaže `morate da se dogovorite`. Pošto Albanci to ne prihvataju, Srbija je kažnjena, a onda kažu kako nisu tražili formalno priznavanje nezavisnosti Kosova", objasnio je Dačić vranjskim privrednicima u Skupštini Vranja, prenose mediji.

Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, naveo je da Srbija ne smije da se upušta u dvije vrste ekstrema - da odustane od evropskih integracija ili da zbog ulaska u EU odustane od svojih nacionalnih interesa.
"Dilema EU ili Kosovo je pogrešna", rekao je Dačić.