Regija
32

Da je u Njemačkoj, Šimunić bi mogao otići u zatvor

SRNA
Josip Šimunić (Foto: Arhiv/AFP)
Josip Šimunić (Foto: Arhiv/AFP)
Da se hrvatski fudbalski reprezentativac Josip Šimunić u dresu njemačke reprezentacije obratio gledaocima nacističkim pozdravom - sankcije bi bile apsolutne, i igračke i krivične, mogao bi da ode u zatvor do tri godine i više nikada ne bi obukao nacionalni dres.

Kada bi, recimo, Bastian Schweinsteiger (igrač Bayerna) u reprezentativnom dresu nakon uspješnog nastupa uzviknuo "Heil Hitler" ili "Sieg Heil" - morao bi da računa sa ozbiljnim kaznama, navodi Deutsche Welle.

Pravosudni organi bi otvorili istražni postupak, uslijedile bi kazne, javnost bi bila šokirana, zapljuštala bi reagovanja službenih tijela, a teško je i zamisliti da bi nakon tog incidenta bilo koji njemački reprezentativac mogao u dogledno vrijeme obući nacionalni dres.

Kad je riječ o fašističkim parolama i obilježjima, Nijemci su veoma osjetljivi. Zakonom je definisano da se u Njemačkoj za korištenje antiustavnih sombola i parola može izreći zatvorska kazna u trajanju do tri godine, odnosno novčana kazna.

Šimunić je jedno vrijeme nastupao u Bundesligi i čuo je za rigorozna njemačka pravila. Možda će se sjetiti i da bundesligaški klubovi imaju nultu stopu tolerancije prema vlastitim "navijačima", koji na tribinama praktikuju fašističke pozdrave.

Nakon Drugog svjetskog rata "Hitlerov pozdrav" (podignuta ruka) zabranjen je u Njemačkoj i Austriji. Zakonima je regulisano i kažnjavanje njegove upotrebe i drugih nacističkih simbola, poput "svastike".