Burna rasprava u Skupštini Srbije
0

Cvetković: Nećemo podleći ucjenama i priznati Kosovo

Sarajevo-x.com
Mirko Cvetković
Mirko Cvetković
U Skupštini Srbije u toku je burna vanredna sjednica na kojoj se raspravlja o tekstu Deklaracije o aktuelnom stanju na Kosovu i Metohiji. Sjednici prisustvuju i predsjednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, kao i ministri u Vladi Srbije, piše Blic.

Premijer Cvetković je na početku sjednice, koja je počela u 14 sati, pozvao poslanike da budu jedinstveni i da podrže Vladin prijedlog Deklaracije.

On je istakao da ne postoje ucjene pod kojima bi Vlada Srbije priznala nezavisnost Kosova i pozvao međunarodnu zajednicu, Ujedinjene nacije i Evropsku uniju da se čvrto pridržavaju Rezolucije 1244 i postignutih dogovora.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović naveo da je KFOR u potpunosti izašao “iz okvira Rezolucije 1244 i zauzeo pozicije Prištine”.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da su Ministarstvo i Vojska Srbije u stalnom kontaktu sa Kforom.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, od početka krize, postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima i međunarodnim sporazumom i u želji da spriječe sukobe i gubitke života na obje strane", rekao je ministar Dragan Šutanovac.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović ocjenjuje da je situacija na Kosovu zaista dramatična, da poprima oblike vanrednog, “maltene i ratnog stanja”. Stefanović je apelovao na poslanike da budu jedinstveni prilikom usvajanja teksta deklaracije.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović naveo je da je KFOR u potpunosti izašao “iz okvira Rezolucije 1244 i zauzeo pozicije Prištine”.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocijenio je da "kriza na Kosovu i Metohiji rezultat pokušaja privremenih vlasti u Prištini da jednostranim aktima uspostave svoju državnost".

On je naveo da se u međunarodnim kontaktima “pribjegava pritiscima na države da priznaju nezavisnost Kosova i članstvo Kosova u međunarodnim institucijama na koje imaju pravo samo suverene države”.

"Kao posljedica njihove nemogućnosti da se afirmišu na međunarodnom planu došlo je do duboke frustracije koja je velikim dijelom dovela do jednostrane upotrebe sile od strane privremene administracije na Kosovu", rekao je šef diplomatije Srbije.

Jeremić je naveo da jsu na zatvorenoj sjednici SB UN, održanoj 28. jula na zahtjev Srbije, tri države zaprijetile upotrebom veta ukoliko Srbija učestvuje na konsultacijama. On, međutim, nije naveo koje su države u pitanju jer su u pitanju zatvorene konsultacije, ali je dodao da su prijateljski naklonjenim državama bili dostavljeni svi podaci kojima Srbija raspolaže, a koje su oni koristili na sjednici.

Jeremić je rekao da Srbija traži brojne odgovore od međunarodne zajednice i da je pitanja dostavila svim članicama UN.

"Zatražili smo od članica UN osudu jednostranih akata i kršenja Rezolucije 1244. Tražimo odgovor na pitanja, ko je naredio jednostrani akt ulaska preko Ibra, da li je neko iz međunarodne zajednice znao za to i ko, zašto je Euleks napustio teritoriju severnog Kosova i ostavio Srbe i druge nealbance bez zaštite i kako je došlo do toga da međunarodne organizacije na Kosovu istupe iz statusa neutralnosti", rekao je Jeremić.

On je dodao da Srbija dostavila zahtjev ambasadama zemalja članica Kvinte da iskoriste svoj uticaj da se situacija na Kosovu vrati u pređašnje stanje i da se nastavi s pregovorima. Diplomatska mreža Srbije, prema njegovim rečima, stupila je u kontakte sa članicama EU i NATO.