Regija
42

Crveni alarm izdat za Hrvatsku: Poplavljeni Zadar i Pula, Dalmaciji prijeti nevrijeme

Klix.ba
(Foto: Regional Express)
Meteoalarm izdao je crveno upozorenje za dijelove Hrvatske. Dijelovi Pule i Zadra su već poplavljeni, a olujno nevrijeme očekuju se i u Dalmaciji do kraja dana.

Na području Istre u posljednjih šest sati pale su veće količine kiše. Najviše kiše palo je na području Pule, čak 47 litara po kvadratnom metru te na području Rovinja, gdje je palo 36 litara kiše po kvadratnom metru. Ceste u centru Pule su poplavljene, a u porečkom području poplavljeno je nekoliko kuća i ulica.

U Zadru je zbog obilnih padavina (53 litara po kvadratnom metru) zabilježen je kolaps u saobraćaju jer su ceste poplavljene, centar grada i riva. Vatrogasci su ispumpavali vodu iz stambenih i skladišnih prostora. Kako javlja 24sata.hr, vatrogasci su intervenisali i u Bibinjama i kod podvožnjaka na ulazu u Biograd jer se zbog padavina i poplava zaglavio autobus.

U Puli je poplavljeno nekoliko saobraćajnica, podruma i poslovnih prostora.

"Vatrogasci su interevenirali u dvadesetak slučajeva, a intervencije su se uglavnom odnosile na ispumpavanju vode iz poplavljenih podruma i poslovnih prostora. Vatrogasci su i dalje na terenu i još uvijek ne znamo pravo stanje", izjavio je zapovjednik Javne vatrogasne jedinice Pula Klaudijo Karlović za hrvatske medije.

Do kraja dana očekuje se pogoršanje vremena i na ostatku Jadrana. Oblačno vrijeme s kišom, te pljuskovi s grmljavinom, uz povremene kraće sunčane intervale, nastavit će se i naredne sedmice.