Regija
0

Croatia Airlines: Uprkos štrajku svi će putnici biti zbrinuti

FENA
Uprava Croatia Airlinesa (CA) poručila je da će uprkos štrajku, koji su za sutra najavili sindikati pilota, stjuardesa i zemaljskog osoblja nacionalnog avioprijevoznika, svi putnici biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta.

"Pripremili smo se za štrajk i organizovali zamjenske avione. Procjenjujemo da će oko 20 posto putnika biti pogođeno štrajkom, ali svi će oni biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta, bilo našim avionima, bilo avionima partnerskih kompanija ili avionima koje smo unajmili, rekao je novinarima član Uprave CA-a Zlatko Širac.

Na sastanku kod hrvatskog ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića sa predstavnicima Hrvatskog sindikata prometnih pilota obavljene su konsultacije oko eventualnog postizanja kompromisa, ali uprava nije spremna popustiti ultimativnim zahtjevima sindikata jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njene postojanosti, istakao je Širac.

"Spremni smo na razgovor i još neke ustupke, ali prava koja su bila garantovana dosadašnjim kolektivnim ugovorom nisu više održiva", naglasio je.

"Nova Uprava je u nepunih devet mjeseci okrenula smjer i uspjela poboljšati saobraćajni učinak te smanjiti troškove. U prvom kvartalu prevezeno je šest posto više putnika, troškove smo smanjili za gotovo 20 miliona kuna, što je pet posto troškova poslovanja, a neto gubitak je za jedan posto manji od planiranog. Budući da bi ovu godinu trebali završiti na pozitivnoj nuli, bilo kakvo odstupanje značilo bi gubitak i ugrozu finansijskog plana", tvrdi Širac.

Najavio je da bi uprava mogla odustati od davanja otkaza stjuardesama koje su 1. i 2. maja masovno otvarale bolovanje, što je kod poslodavca izazvalo sumnju da se radi o nezakonitom protestu protiv novog kolektivnog ugovora.

"Dobili smo nalaze HZZO-a i mišljenje Radničkog vijeća, te smo zatražili dodatno pojašnjenje od Ministarstva zdravlja i HZZO-a, jer ako je iznenadno bolovanje 42 člana kabinskog osoblja bilo normalno i medicinski opravdano zanima nas što se dogodilo 1. i 2. maja u tačno određenoj grupi radnika, kako bi se iduće godine znali na vrijeme zaštiti", kaže Širac.

"Na temelju mišljenja HZZO-a i Radničkog vijeća donijet ćemo odluku hoćemo li uručiti otkaze. Zasad se radi o pokretanju postupka izricanja namjere otkaza ugovora o radu", rekao je Širac i time nagovijestio da od otkaza ipak neće biti ništa, jer su i HZZO i Radničko vijeće ocijenili da su bolovanja bila opravdna i u skladu sa zakonom.

Predstavnik Uprave odbacio je tvrdnje Sindikata kabinskog osoblja aviona da su stjuardesama za 40 posto srezane plate, utvrdivši kako su im neto primanja prosječno smanjena za 22 ili 23 posto. U pojedinačnim slučajevima nekima smanjenje iznosi nula ili minus jedan do dva posto, a ima i onih sa smanjenjem od 30 do 35 posto.

"Stjuardesama su dosad prosječna primanja iznosila 9.370 kuna, a stalno zaboravljaju da su jedino one imale enormni rast plata u 2012. temeljem kolektivnog ugovora. Tada su im plate rasle 40 posto, a drugima nisu, pa je njihov prijedlog da se plate linearno smanje svim radnicima nepravedan prema ostalim zaposlenicima CA-a", ističe Širac.

Također je negirao optužbe pilota da su im plate najmanje u regiji i da nisu povećane od 2007. godine. Polovica pilota je ostvarila značajno povećanje prilikom usklađivanja plata 1. januara 2011., a njihove bruto plate su među najvećima u Evropi, drugo je pitanje koliko im uzima država kroz poreze i doprinose.

Prosječna neto plata pilota CA-a iznosi 23.800 kuna, pri čemu kapetani imaju iznad 28.000 kuna, s tim da u rekordnim mjesecima ljeti njihove plate idu i preko 40.000 kuna. Najveća plata bila je isplaćena u avgustu prošle godine, a iznosila je više od 48.000 kuna, rekao je Širac.