Regija
0

Crnogorsko tužilaštvo od Šekija Radonačića traži snimak razgovora s Pejovićem

FENA
Šeki Radončić
Šeki Radončić
Crnogorsko tužilaštvo zatražilo je od novinara i publiciste Šekija Radončića snimak njegovog razgovora sa Slobodanom Pejovićem, učesnikom ratnog zločina hapšenja i deportovanja bosanskih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Osnovni državni tužilac iz Herceg-Novog Snježanja Zejnelagić, u zahtjevu upućenom Radončiću, ne navodi da li je protiv njega pokrenula postupak, ali je prije nekoliko dana podgoričkim "Vijestima" izjavila da još nije odlučila u kom će "vidu (krivično ili prekršajno) goniti sarajevskog novinara Šekija Radončića zbog incidenta ispred tamnošnjeg suda".

U izjavi Feni, Radončić navodi da je iznenađen odlukom crnogorskog tužilaštva, jer ako protiv nekoga treba voditi postupak to je Slobodan Pejović, i to zbog njegovog aktivnog učešća u ratnom zločinu deportovanja i lažnog prijavljivanja.

Ipak, već danas će crnogorskom tužilaštvu poslati kopiju snimka razgovora s Pejovićem, koji je obavio ispred hercegnovskog suda, a odnosio se na učešće Pejovića u ovom ratnom zločinu.

Iz snimka će se najbolje vidjeti da je razgovarajući sa njime samo insistirao na novinarskom pravilu "da se čuje i druga strana", te da nema govora o nikakvoj "opasnoj sačekuši" kako je Pejović okvalifikovao ovaj razgovor.

Novinar, publicist i autor dokumentarnih filmova Šeki Radončić 28. marta je vraćen s bh. granice, a potom priveden i saslušan u Centru bezbjednosti Herceg-Novi, nakon čega mu je dozvoljeno da napusti Crnu Goru.

"U svojstvu novinara, i pred kamerom snimatelja Mustafe Mustafića postavio sam Pejoviću nekoliko pitanja o njegovom učešću u ratnom zločinu hapšenja i deportovanja bosanskih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine. Nakon mog pitanja da li je on ustvari bio ključni akter, odnosno 'lovac', u hapšenju i deportovanju, on je zaprijetio policijom i mi smo završili razgovor", izjavio je nakon saslušanja Šeki Radončić.

Nakon tog razgovora, na granici između Crne Gore i BiH, prema Trebinju, Radončića je zaustavila crnogorska granična policija i rekla mu da ne može napustiti Crnu Goru sve dok ne ode u Centar bezbjednosti Herceg-Novi i tamo bude saslušan.

"Saslušanje je trajalo oko sat vremena, obavljeno je po nalogu Tužilaštva i po telefonskoj prijavi bivšeg policajca i učesnika ratnog zločina Slobodana Pejovića", izjavio je Radončić.

"Objasnio sam što sam radio, jer ratni zločinac Pejović je ratni zločinac, Pejović je mene prijavio da ga uznemiravam, da ga proganjam i tražio je da budem uhapšen. Nakon što sam dao izjavu i nakon što sam kao dokaz ponudio snimljeni materijal, uz zapisnik, meni je dozvoljeno da napustim Herceg-Novi, odnosno da napustim Crnu Goru", kazao je Radončić, dodajući da mu u policiji nisu oduzeli snimljeni materijal.