Regija
0

Crnogorska vlada uskoro odlučuje o priznanju Kosova

FENA
Crnogorska vlada odredit će se o Kosovu najvjerojatnije nakon što Opća skupština UN-a odluči hoće li prihvatiti zahtjev Srbije da se o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde, najavljuju u četvrtak podgorički mediji.

Mediji napominju da će uvod u to biti sutrašnja rasprava u crnogorskom parlamentu o prijedlogu rezolucije o euroatlanskim integracijama, koju je predložila vladajuća koalicija, a u kojoj se, uz ostalo, govori i o priznanju neovisnosti Kosova, kao značajnom dijelu tog procesa.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić izjavio je da rezoluciju o priznanju Kosova donosi vlada, ali da Skupština o tome treba raspravljati jer je to dio crnogorske politike na putu prema Europskoj uniji (EU).

"Skupština Crne Gore nema ni želju ni nadležnost donositi rezoluciju o priznanju Kosova, jer je to posao vlade, ali je činjenica da je to dio paketa našeg kretanja k EU", kazao je Krivokapić.

Premijer Milo Đukanović izjavio je, nakon razgovora vođenih sa srbijanskim kolegom Mirkom Cvetkovićem u srijedu poslijepodne u Podgorici, da Crna Gora neće promijeniti svoje stajalište u odnosu na Kosovo.

"Crna Gora ima puno razumijevanje za politiku srbijanske vlade, ali će ona i dalje slijediti svoje strateške državne interese koji bezuvjetno osiguravaju njezinu skoru europsku i euroatlantsku budućnost", kazao je Đukanović.

Iz crnogorske je vlade priopćeno da je tijekom tih razgovora srbijanski premijer prenio očekivanja da će "nakon skorog zasjedanja Opće skupštine UN-a, ovo pitanje s političkog biti preneseno u pravni kontekst", dok je u priopćenju srbijanske vlade rečeno da je Cvetković "pozvao Crnu Goru da ne prizna neovisnost Kosova".

Opća skupština UN-a trebala bi se 8. listopada izjasniti o zahtjevu Srbije da se o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti izjasni Međunarodni sud pravde. U Podgorici je svima već jasno da će Crna Gora uskoro priznati neovisnost Kosova, unatoč protivljenju Srbije i srpskog lobija u Crnoj Gori koji su, ako se to dogodi, najavljivali prosvjede.