Interpol na potezu
32

Crnogorska policija čeka potjernicu za Keljmendijem

FENA
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Crnogorska policija će postupiti po potjernici za Naserom Keljmendijem ako ona stigne posredstvom Interpola, rekao je podgoričkim "Vijestima" pomoćnik direktora Uprave policije Vojislav Marković.

"Potjernica nije stigla do Uprave policije. Nadležni organi u BiH treba prvo da proslijede zahtjev Centralnom birou Interpola u Lyonu, a onda tek nakon što se svi elementi i procedure završe, zahtjev se iz Lyona, prosljeđuje drugim državama, precizirao je proceduru Marković koji je pomoćnik za Sektor kriminalističke policije.

Upitan da li ima novih informacija o skrivanju Keljmendija, on je saopćio da je "Uprava policije ranije dala svoj zvanični stav i obavijestila javnost o svojim saznanjima, tako da u ovom trenutku nema ništa novo što bi se moglo saopćiti povodom tog slučaja".

Crnogorska Uprava policije saopćila je ranije da je Keljmendi napustio Crnu Goru u ponedjeljak, 10. septembra.

"Ukoliko Interpol Podgorica dobije zahtjev, normalno da će Uprava policije postupati po potjernici u svim linijama rada", rekao je Marković.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić najavio je da će Sud BiH i Interpol u petak raspisati potjernicu za više osoba, među kojima je i Keljmendi.

Prištinski mediji objavili su ranije da Keljmendi nalazi u svojoj rodnoj kući u Peći.

Ministar kosovske policije Bajram Redžepi nije želio u nedjelju ni da potvrdi ni da demantuje da je Keljmendi u Peći. On je Tanjugu rekao da će u slučaju optužnice i potjernice protiv Keljmendija kosovska policija reagovati.

Keljmendi je rođeni Pećanac sa državljanstvom BiH. On je, kako tvrde mediji, BiH napustio neposredno uoči policijske akcije "Lutka" u kojoj je uhapšeno 18 osoba kojima je određen pritvor od mjesec dana. Osumnjičeni se terete za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i krijumčarenje narkotika.

Keljmendi je, inače, stavljen na "crnu listu" State Departmenta kao narkodiler koji je veoma opasan po interese SAD-a.