Za plaće veće od 400 eura
0

Crnogorci sutra protestuju zbog povećanja poreza na plaće

FENA
Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore
Unija slobodnih sindikata (USS) najavila je za ponedjeljak protest ispred Skupštine Crne Gore kako bi pred početak zasjedanja, na kojem će se odlučivati o vladinom prijedlogu za uvođenje dodatnog poreza na plaće, još jednom apelovala na poslanike da ne pristanu na te mjere.

Generalni sekretar USS Srđa Keković kazao je ranije da okupljanjem građana ispred parlamenta žele da poslanicima poruče šta zaposleni misle o dodatnom porezu na plaće.

Vlada Crne Gore predložila je izmjene Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim je predviđeno povećanje stope oporezivanja bruto plaća većih od 400 eura.

Izmjenama zakona, kako je ranije saopćeno iz crnogorske vlade, predlaže se privremeno uvođenje obaveze plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica po stopi od 12 posto, umjesto dosadašnjih devet posto, na bruto zarade iznad 400 eura.

Procjenjeno je da će ova mjera utjecati na povećanje budžetskih prihoda za oko 11 miliona eura i smanjenja rashoda oko pet miliona eura na godišnjem nivou, a primjenjivaće se do kraja tekuće godine, saopćila je Vlada Crne Gore.