Regija
0

Crnogorci strahuju od ruske kolonizacije

FENA
Londonski The Guardian posvećuje u ponedjeljak opširan tekst Crnoj Gori i vlasniku Aluminijskog kombinata u Podgorici Olegu Deripaski.

Iako kreditori i konkurenti širom svijeta pažljivo prate kako se bori s posljedicama finansijske krize, a britanska javnost to čini zbog navodnih veza s britanskim političarima, Oleg Deripaska nigdje nije pod tako snažnom lupom kao u Crnoj Gori gdje jedna od podružnica njegove metalske imperije čini 14 bruto nacionalnog proizvoda i polovinu izvoza zemlje.

Omiljenome oligarhu Vladimira Putina Aluminijski kombinat u Podgorici zadaje glavobolju otkako je prodan prije tri godine, piše Guardian.

Nevolje s kreditorima posljednji su dio otrovnog koktela koji čine rast troškova energije za proizvodnju, tvrdnje o prevari, kao i rastuća zabrinutost među Crnogorcima da Rusi, koji su već kupili velike dijelove primorja, namjeravaju kolonizirati njihovu zemlju.

Guardian podsjeća da se zbog tvrdnji o nepravilnostima prilikom kupovine vodi spor pred njemačkim arbitražnim sudom, ali i prenosi navode lokalne štampe da se Deripaska želi izvući iz prevelikih troškova uvođenja čistije tehnologije proizvodnje u KAP-u, najzapuštenijem evropskom aluminijskom pogonu.

Otkako je ove jeseni oluja zahvatila svjetska finansijska tržišta, pojavile su se glasine da bi Rusi mogli potpuno zatvoriti ovu tvornicu, piše londonski dnevnik.

Iako takvu mogućnost odbacuju u sjedištu Deripaskine kompanije, Guardianu je rečeno da će zbog troškova i trenutnih cijena metala, proizvodnja biti smanjena do deset posto. To smanjenje je, ocjenjuje list, drastična promjena u odnosu na raniju strategiju kompanije o proizvodnji 156.000 tona aluminija godišnje.

Jedna od omiljenih razonoda ruskog oligarha bila je da na svojoj jahti, na kojoj je ugostio i britanske političare, plovi duž prelijepe obale Crne Gore. Danas vjerovatno proklinje dan kada je stupio na njezino tlo, piše Guardian.