Regija
37

Crna Gora želi graditi najdužu žičaru na svijetu, raspisan međunarodni tender

Klix.ba
Vlasti Crne Gore žele graditi najdužu žičaru na svijetu, a raspisan je i međunarodni tender, potvrdio je gradonačelnik Cetinja i predsjednica tenderske komisije, Aleksandar Bogdanović i Daliborka Pejović. Žičara će se graditi na relaciji Kotor - Lovćen - Cetinje, a ponude za predkvalifikaciju dostavljaju se do 5. oktobra.

Nakon odabira koncesionara i izdavanja građevinske dozvole, gradnja žičare će, u zavisnosti od vremenskih uslova, trajati od 10 do 12 mjeseci. Ova žičara bit će duga 14,7 kilometara, što je čini najdužom na svijetu, a vožnja od Kotora do Cetinja trajat će 43 minuta.

Gradonačelnik Cetinja i Nacionalni koordinator za projekat izgradnje žičare Kotor- Lovćen- Cetinje Aleksandar Bogdanović iskazao je zadovoljstvo raspisivanjem tendera i istakao da je konačno, nakon zahtjevnih procedura, napravljen značajan iskorak ka uspostavljanju kvalitetnog privatno - javnog partnerstva koje će rezultirati ovim velikim projektom.

Koncesija za projekat žičare će biti dodijeljena putem transparentnog, međunarodnog nadmetanja u dvostepenom postupku, u skladu s crnogorskim Zakonom o koncesijama.

"O žičari Kotor - Lovćen - Cetinje govori se već duže vrijeme, pa su sve češća i sasvim opravdana pitanja kada će se nešto na tom planu dogoditi. Stoga, moje je posebno zadovoljstvo što danas mogu reći da je iza nas veliki trud i rad, čiji se rezultat ogleda u činjenici da je danas raspisan međunarodni tender za izbor privatnog partnera. Tokom prethodnog perioda, uvjerili smo se da postoji interesiranje potencijalnih investitora, a posebno nas je ohrabrilo što su među njima kompanije koje su prepoznate kao napouzadnije u oblasti gradnje žičara. Iz tog razloga, nadam se da će ovaj tender biti uspješno završen, čime bi valorizovali znatan dio potencijala, a prevashodno napravili izuzetnu, a za region jedinstvenu turističku vezu s primorjem", istakao je gradonačelnik Bogdanović.

Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i predsjednica Tenderske komisije za dodjelu koncesije za izgradnju žičare Kotor- Lovćen-Cetinje Daliborka Pejović istakla je zadovoljstvo što je tenderska komisija, jednoglasnom odlukom svih prisutnih članova tenderske komisije, prošle sedmice okončala proceduru usaglašavnja tenderske dokumentacije za dodjelu koncesije za žičaru Kotor- Lovćen- Cetinje, čime su se stvorili uslovi za današnje raspisivanje tendera.

"Vjerujem da će se realizacijom ovog projekta na najbolji mogući način valorizovati potencijali Kotora i Cetinja, Nacionalonog parka Lovćen, ali i generalno upotpuniti turistička ponuda Crne Gore , koja će na ovaj način dobiti kvalitet više. Projekat žičare će se realizirati po modelu DBFOT (projektuj, izgradi, finansiraj, upravljaj, prenesi), koji je pokazao najbolje rezultate na ovakvim i sličnim projektima", naglasila je Pejović.

Realizacija ovog projekta će imati snažne pozitivne multiplikativne efekte na lokalnu privredu, što će imati za rezultat i otvaranje novih radnih mjesta. Također, ovaj projekat će doprinijeti i boljoj valorizaciji izdašnih potencijala kojim raspolaže Nacionalni park Lovćen.