Regija
0

Crna Gora se sprema za dolazak izbjeglica i migranata

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Val najveće migrantske krize od Drugog svjetskog rata ovih dana mogao bi zahvatiti i Crnu Goru, gdje su nadležne službe u pripravnosti.

Na lokalitetu u blizini policijske karaule Krenza i na samoj granici s Albanijom već je osposobljen dio putne infrastrukture, javlja Tanjug.

Prema pisanju tamošnjih novina priprema se šatorski kamp gdje bi bile smještene prvi migranti iz Sirije, Afganistana, Iraka, Libije, Eritrije, Pakistana, Somalije i drugih zemalja.

Na dvadesetom kilometru od centra Podgorice, u dijelu Nikine uvale u blizini graničnog prijelaza Božaj, proteklih dana je raščišćen zapušteni asfaltni put koji vodi do prostrane ravnice gdje će, u slučaju potrebe, biti postavljeni šatori i kontejneri za prihvat migranata.

Nadležne podgoričke službe postavile su i veliki broj visokih stupova sa reflektorima, a u naredna dva dana trebalo bi da se obavi i tamponiranje dijela puta od stotinjak metara, kako bi autobusi s izbjeglicama i kamioni s hranom i drugim potrepštinama nesmetano mogli da stignu do odredišta.

Trebao bi biti adaptiran i zapušteni objekt na lokalitetu Krenze koji bi se koristio u službene svrhe, a procjenjuje se da bi na ovoj lokaciji crnogorske vlasti mogle privremeno osigurati utočište za oko 2.000 osoba.

Ministrica rada i socijalnog staranja Crne Gore Zorica Kovačević potvrdila je listu da je sve spremno za prihvat izbjeglica i migranata.

"Hiljadu šatora, dvadesetak autoprevoznika i 600 ljudi spremno je prihvatiti, evidentirati i migrante transportirat do granice s Hrvatskom, kako bi nastavili put dalje u Zapadnu Evropu. Bitno je da znamo tko sve ulazi u zemlju, ali i to da migranti budu dočekane i ispraćene humano i ljudski ", navela je Kovačević.

Što se ljudstva tiče, dodala je ministrica, Ministarstvo rada i Ministarstvo unutarnjih poslova, Crveni križ i vojska imat će 500 do 600 angažovanih ljudi, pa će od momenta kada stigne informacija da su krenuli prema Crnoj Gori državi biti potrebno nekoliko sati da ih spremno dočeka.

Kovačević je objasnila da iskustvo koje imaju i Srbija i Hrvatska ukazuje na to da kamp treba napraviti uz granicu, a odatle osigurati autobuse za transport dalje.

Prema njezinim riječima, za nekih sedam-osam sati može da se organizira kamp u kojem će se voditi evidencija i registracija, pružati zdravstvena zaštita, a bit će rješenja i pitanja poput toaleta i komunalnog otpada.

Na lokacijama gdje bi bio prihvat, tvrdi mnistrica, dovedena je voda i struja i regulirani su pristupni putovi.

Za pohvalu je, naglasila je Kovačević, odnos građana čija su imanja uz granicu koji ne traži nikakvu nadoknadu i ustupaju zemljište na korištenje za organizaciju privremenog kampa.

Direktor Uprave za migrante i azilante Željko Šofranac prethodno je naveo da od početka migrantske krize vlada pomno prati situaciju, kako bi bili spremni za mogući transfer izbjeglih osoba preko Crne Gore.