Regija
0

Crna Gora počela proceduru podnošenja zahtjeva za EU

FENA
Potpredsjednica crnogorske vlade za evropske integracije Gordana Đurović saopćila je u četvrtak da je Crna Gora počela proceduru za podnošenje zahtjeva za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ali nije precizirala kada će "i zvanično podnijeti aplikaciju" nadležnim organima u Bruxellesu.

Đurović je podgoričkim medijima rekla da je Crna Gora započela taj posao jer smatra da je "ispunila sve uvjete za podnošenje aplikacije za članstvo u EU-u".

"Sačinili smo prijedlog podnošenja zahtjeva za članstvo države u EU-u, jer procjenjujemo da smo u potpunosti spremni za sljedeći korak u procesu integracija", rekla je Đurović.

Ona je kazala da je tačan datum podnošenja zahtjeva stvar političke odluke i dodala da vlada intenzivno o tome razgovara s državama članicama EU-a i Evropskom komisijom o dobivanju podrške, prenijele su agencije.

Potpredsjednica vlade je navela da je sastavni dio prijedloga zahtjeva za članstvo rezolucija parlamenta iz decembra prošle godine, koja je usvojena konsenzusom a u njoj je vlada prozvana da podnese zahtjev za članstvo u EU-u.

"Napravljen je i memorandum vlade u formi nacrta, koji obuhvata sistematizirane argumente koji pokazuju da je napravljen progres, koji ide u prilog podnošenja aplikacije za članstvo", dodala je Đurović.

Vlada Crne Gore ranije je saopćila kako je "realno da Crna Gora aplicira za članstvo za vrijeme slovenskog predsjedavanja EU-om, koje ističe 1. jula".