State Department
0

Crna Gora ostaje švercerska ruta droge

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Crna Gora ostaje švercerska ruta za preprodaju narkotika, ocijenjeno je u najnovijem izvještaju američkog State Departmenta koji pokazuje i da, iako je država napravila ograničen napredak u naporima za borbu protiv narkotika, ostaju značajni izazovi, objavile su u petak podgoričke Vijesti.

Navodi se da većina posmatrača vjeruje da su se policijske istrage fokusirale na organizatore na nižem nivou u kriminalnim grupama - ulične dilere i korisnike droge, dok su veliki šverceri rijetko hapšeni.

Podgorički list piše da je riječ o švercu heroina, kanabisa i kokaina u zapadnu Evropu, prije svega, zbog, kako se navodi, svoje pozicije na balkanskoj ruti.

Ukazano je da je Washingnton crnogorskoj vladi poručio da će u narednim godinama od nje biti traženi "povećani napori da se ojačaju institucije, borba protiv korupcije, pranja novca, šverca, trafikinga i drugih formi organizovanog kriminala kako bi postigla svoj strateški cilj integracije u Evropsku uniju i NATO-u".

"Crna Gora ostaje značajna švercerska ruta za trgovinu narkotika, ali su najviši državni zvaničnici pokazali predanost da sarađuju sa SAD-om i njenim partnerima u globalnim naporima za borbu protiv droge", piše u izvještaju State Departmenta.