Svetozar Marović
0

Crna Gora neće povući priznanje Kosova

FENA
Zvanična Crna Gora neće povući odluku o priznanju nezavisnosti Kosova jer je to sadašnja politička realnost, ali je spremna da je povuče onog momenta ako se ta politička realnost promijeni, izjavio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetozar Marović.

Ako se bilo šta promijeni u odnosu na sadašnje stanje u korist Srbije, Crna Gora će biti prva zemlja koja će to bez ustezanja priznati, rekao je Marović u intervjuu Televeiziji Crne Gore.

On je kazao da je Crna Gora odluku o priznanju nezavisnosti Kosova donijela jer je bila dužna da se stara o vlastitim interesima i dobru i dodao da je ona samo priznala trenutnu političku realnost da je Kosovo nezavisno.

Marović je odbacio ocjene srpskih zvaničnika da je odluka o priznanju nezavisnosti Kosova udar na teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da će ugroziti stabilnost regije, navodeći da će ona samo ojačati stabilnost regije.

"Crna Gora se nije umiješala u unutrašnje stvari Srbije. Teritorijalna cjelovitost Srbije postoji u ustavnom smislu, ali u faktičkom ne postoji od 1999. godine, otkad ona nema ni monetarnu, ni sudsku, ni pravosudnu vlast na Kosovu", kazao je Marović, navodeći da je "takvo Kosovo priznalo preko 50 zemalja".

On je naglasio da odluka o priznanju nezavisnosti Kosova ima veze samo sa nastavkom evropskih integracija Crne Gore, što je "apsolutni prioritet aktuelne vlasti", i podsjetio da je Crna Gore potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim se obavezala da svoju vanjsku politiku usklađuje sa politikom Brisela.

"Crna Gora je morala da slijedi ciljeve zemalja Evropske unije, jer želi da gradi partnerske odnose s Evropskom unijom i učlanjenje u tu organizaciju je apsolutni politički prioritet", istakao je Marović.

On je poručio da Crna Gora, kao i oduvijek, Srbiju smatra sebi najbliskijom zemljom, ali joj ne može povratiti "odsječenu ruku ako sebi odsiječe nogu".