Regija
0

Crna Gora neće poduzimati recipročne mjere prema Srbiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Crna Gora je poručila kako neće uzvratiti recipročnim mjerama Srbiji koja je protjerala crnogorsku veleposlanicu nakon što je Crna Gora priznala neovisnost Kosova.

"Crna Gora je donijela odluku o priznavanju neovisnosti Kosova u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima, u cilju jačanja regionalne stabilnosti i ubrzanja procesa europskih i euroatlantskih integracija", rekao je šef crnogorske diplomacije Milan Roćen u razgovoru sa stranim diplomatima u Podgorici.

Roćen je kazao da usprkos ishitrenom reagiranju Beograda neće poduzeti recipročne mjere koje bi mogle negativno utjecati na odnose sa Srbijom.

Vlada Srbije priopćila je veleposlanici Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić da je persona non grata nakon što je vlada Crne Gore istoga dana priznala neovisnost Kosova.

Veleposlanik Francuske Bernard Garanche čestitao je u ime veleposlanika zemalja članica EU Crnoj Gori na odluci i na, kako je kazao, odličnom državničkom ponašanju koje je tom prilikom pokazala, stoji u priopćenju Ureda crnogorske vlade za odnose sa javnošću.

Američki veleposlanik Roderick Moore čestitao je crnogorskoj vladi na odluci o priznanju Kosova, dodajući da je taj postupak dokaz posvećenosti Crne Gore očuvanju i jačanju stabilnosti regije, kao i potvrda da je Crna Gora pouzdan partner SAD-a, članica EU-a i euroatlantskih institucija.

"U tom kontekstu, on je naglasio da Crna Gora dijeli viziju njegove zemlje o budućnosti zapadnog Balkana", stoji u priopćenju.