Regija
0

Crna Gora: Do 17.30 sati na izbore izašlo preko 50% birača

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi predsjednički izbori u neovisnoj Crnoj Gori protiču bez većih nepravilnosti i uz prilično veliki izlazak birača koji je u 17 sati i 30 minuta iznosio 53,7 posto, što je za oko 3 posto više neko na posljednjim parlamentarnim održanim 2006., priopćio je Centar za monitoring (CEMI).

Najveći odaziv zabilježen je u središnjoj Crnoj Gori gdje je glasovalo 55,3 posto upisanih birača, slično kao i u sjevernom dijelu gdje je glasovalo 55,1 posto, a na jugu Crne Gore 49 posto birača.

U utrci za predsjednika Crne Gore su četiri kandidata, aktualni predsjednik Filip Vujanović iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Nebojša Medojević, čelnik najjače oporbene stranke Pokreta za promjene(PzP) i dva kandidata iz srpskog bloka Andija Mandić iz Srpske liste(SL) i Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije(SNP).

Ovo su peti predsjednički izbori od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, a prvi od kako je ona proglasila neovisnost.

Istovremeno sa predsjedničkim u Tivtu i Herceg Novom održavaju se i lokalni izbori.

Vujanović je nakon što je glasovao izjavio kako očekuje da će osvojiti još jedan predsjednički mandat već u prvom krugu izbora.

On je novinarima kazao da je uvjeren da će građani Crne Gore na izborima podržati dosadašnju državnu politiku.

Medojević je kazao da očekuje veliku pobjedu i početak kraja "posljednjeg režima u Evropi". On je novinarima nakon glasovanja rekao da mora pobijediti "zbog slobode građana Crne Gore".

Predsjednički kandidat Socijalističke narodne partije Srđan Milić ocijenio je da se na predsjedničkim izborima glasuje o budućnosti Crne Gore, navodeći da rezultate čeka mirno i samouvjereno.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, nakon glasanja, izjavio je kako očekuje da će Crna Gora već u prvom krugu dobiti predsjednika.

"Očekujem da će Crna Gora danas dobiti demokratskog izabranog predsjednika koji će nastaviti doprinositi njenoj stabilnosti, demokratskom i ekonomskom razvoju i međunarodnom ugledu", rekao je novinarima nakon glasanja.