Regija
45

Crna Gora danas slavi Dan državnosti: Proglašena tri neradna dana

Anadolija
Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. juli 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na isti datum 1941. godine kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Dan državnosti Crne Gore proslavlja se nizom prigodnih manifestacija i svečanosti.

Udruženje boraca iz 1941. godine i Narodno-oslobodilački pokret, položit će vijenac na spomenik poginulim borcima.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je u u subotu navečer u Plavom dvoru na Cetinju priredio svečani prijem, povodom Dana državnosti. On je tom prilikom kazao da građani Crne Gore moraju biti ponosni, jer je Crna Gora jedina država bivših jugoslovenskih prostora gdje se nije ratovalo, ubijalo i razaralo.

“Prvi put smo izvukli pouku iz istorije u ime bolje budućnosti. Shvatili smo da se ne smijemo dijeliti, da moramo biti zajedno da bi se zajedno sačuvali. Da smo istorijski preplatili cijenu ratovanja i da je očuvanje mira obaveza prema budućim generacijama, obaveza koja se ne može upoređivati ni sa jednom drugom“, rekao je Vujanović na svečanom prijemu.

U Podgorici je sinoć, povodom Dana državnosti, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uručio je u petak Trinaestojulske nagrade, najveće nacionalno priznanje. Nagradu za životno djelo dobio je slikar Vojislav Stanić, a priznanja su uručena istoričaru umjetnosti Aleksandru Čilikovu, reditelju Gojku Kastratoviću i istoričaru Niki Martinoviću.

Povodom Dana državnosti, 13, 14. i 15. jul proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori.