Die Zeit o Emiru Kusturici
0

'Čovjek koji se bori za veliku Srbiju i opjevava zločince'

Sarajevo-x.com
Emir Kusturica i Diego Maradona
Emir Kusturica i Diego Maradona
List "Die Zeit" donosi opširan tekst o Emiru Kusturici, reditelju koji se, kako navodi taj njemački mediji, "na svim frontovima bori za veliku Srbiju".

U tekstu pod naslovom "Opjevavanje ratnog zločinca" "Die Zeit" se posebno osvrće na koncerte Emira Kusturice i njegovog "No Smoking Orchestra".

"Čovjeka sa prošaranom, crno-sjedom kosom, u prvom redu na bini, svi poznaju u sali. Pa ipak, njega posebno predstavljaju: "Za gitarom“, najavljuje pjevač: "Mister Emir Kusturica!". Publika je oduševljena i onda slijedi povik "Ne damo" - na što masa, zajedno sa članovima benda, uzvraća: "Kosovo!"

Da li u Berlinu ili u Buenos Airesu - ritual je svaki put isti na koncertima Emira Kusturice i "No Smoking Orchestra". Kusturica je u bivšoj Jugoslaviji poznat po svom nacionalističkom angažmanu. U Evropi i u Sjedinjenim Američkim Državama ime dvostrukog dobitnika Zlatne palme u Kanu, vezano je, prije svega, za mnoge filmove kao naprimjer "Arizona Dream", ili za dokumentarac o fudbalskoj zvijezdi Diegu Maradoni, piše list "Die Zeit", prenosi "Deutsche Welle".

"Ja sam uvijek na strani prognanih"

Emir Kusturica je nedavno napustio filmski festival u Antaliji, na koji je bio pozvan da bude član žirija, nakon što su uslijedili protesti javnosti, ali i brojnih poznatih osoba, zbog toga što se on za vrijeme rata nije angažirao protiv etničkog čišćenja i ubistava Bošnjaka.

Čak je i turski reditelj Semih Kaplanoglu, pobjednik na "Berlinaleu" sa filmom "Bal", otkazao posjetu festivalu u Antaliji zbog prisustva Kusturice.

"Postavlja se pitanje zbog čega je Kusturica uopće bio pozvan na festival. On ne drži u tajnosti svoja politička mišljenja. Pjesma 'No Smoking Orchestra' 'Wanted Man' posvećena je Raši Dabiću, odnosno Radovanu Karadžiću, koji je pod tim imenom dugo živio u Srbiji. Na pitanje hrvatskog magazina 'Globus' o njegovim afinitetima prema Karadžiću, Kusturica je jasno odgovorio da je on uvijek na strani prognanih, navodi njemački list.

Radovan Karadžić kao heroj koji se žrtvuje za provoslavlje

"Die Zeit" spominje i to kako je Kusturica vječita tema srbijanskih medija, ali ne samo zbog toga što ga posjećuju svjetski poznati prijatelji kao što su Johnny Depp ili Diego Maradona.

"On je uzor. To što on govori se sluša, diskutuje i uzima za ozbiljno. A Kusturica to koristi za svoje nacionalističke poglede. Naprimjer, kada je podržao ruskog slikara Andreja Budajewa i fotografisao se zajedno s njim u izložbenom katalogu.

Na jednoj od Budajewih slika je i Radovan Karadžić sa tužnim pogledom i lisicima na rukama - kao heroj koji se žrtvuje za provoslavlje. Tu su i Ratko Mladić, Slobodan Milošević, a njihovi neprijatelji su Madeleine Albright, George Bush i Javier Solana, koji na slikama imaju nacističke uniforme, krvave mesarske kecelje i samo jedan cilj: da podjele Srbiju“, piše, između ostalog "Die Zeit", prenio je "Deutsche Welle".