Regija
12

Čović: Puno toga nas tjera da razmišljamo o prošlosti, ali moramo gledati ispred sebe

Piše: Am. Dž
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, zajedno sa ostala dva člana Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem danas boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Nakon susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Čović je na press konferenciji izjavio da mu je drago što je stigao u Beograd.

"Mnogo je tema koje su nas zaokupile. Ima puno toga što nas tjera da razmišljamo o prošlosti, ali moramo gledati ispred sebe i na dobrosusjedske odnose Srbije i BiH", rekao je Čović.

Istakao je da desetak dana nakon komemoracije u Potočarima pričaju o potpuno drugačijim temama, o privredi, namjenskoj industriji i puno drugih stvari.

"Nadam se da ćemo vrlo brzo imati jedan snažan iskorak i da ćemo napraviti zajednički sastanak Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije", dodao je Čović.

Naglasio je da prošlost trebamo ostaviti povjesničarima.

"Mi trebamo na najviši nivo dići saradnju između BiH i Srbije. Presretan sam što sam ovdje. Po diplomatskim standardima možda je čudno što su tri člana Predsjedništva BiH došla u Beograd, ali ja mislim da je to dobar potez. Nadam se da ovaj sastanak doprinosi budućnosti", rekao je Čović.