Regija
0

"Combined Endeavor 2008" u Splitu

FENA
U mornaričkoj bazi Lori u Splitu danas je svečano otvoreno izdvojeno mjesto vježbe "Combined Endeavor 2008".

Zapovjednici vježbe - američki bojnik Thomas Addyman tom je prigodom zahvalio Oružanim snagama Republike Hrvatske na organizaciji vježbe, a hrvatski pukovnik Davorko Jokić svim je sudionicima poželio mnogo uspjeha.

U vježbi sudjeluje stotinjak sudionika iz deset zemalja - Albanije, Armenije, Belgije, Crne Gore, Francuske, Makedonije, Slovenije, SAD-a, Bosne i Hercegovine te iz Hrvatske.

U Splitu se, osim planiranih aktivnosti, pruža komunikacijska potpora vježbi medicinskih vojnih timova "MEDCEUR 08" i tako dokazuje operativno obilježje vježbe "Combined Endeavor 2008", ističe u priopćenju Ministarstvo obrane.

Vježba "Combined Endeavor 2008" održava se od 1. do 14. svibnja i najvažnija je vojna vježba za ispitivanje i dokumentiranje interoperabilnosti komunikacijsko - informacijskih uređaja i sustava, što znači da svaka zemlja donosi svoje komunikacijske sustave koje tijekom vježbe povezuje sa sustavima ostalih zemalja. Glavno mjesto vježbe je u Baumholderu u Njemačkoj, a u njoj sudjeluju 42 zemlje i više od 1300 sudionika.