Regija
48

Čistačica asistirala hirurgu u Hrvatskoj: Srušila se kad je počeo rezati nogu

Klix.ba
Opća bolnica u Bjelovaru
Opća bolnica u Bjelovaru
Čim je ušla u operacijsku salu bilo joj je loše, a kada je hirurg počeo rezati nogu pacijenta, srušila se na pod. Ovim je riječima svoje iskustvo opisala čistačica koju su angažovali kao asistenticu hirurgu u Općoj bolnici u Bjelovaru.

"Bila sam na Odjelu ortopedije kao zamjena jer inače radim na Odjelu hirurške urologije i za 27 godina koliko radim nisam doživjela da me neko pozove u salu tokom operacije, a kamoli da pridržavam dijelove tijela pacijenata", ispričala je 46-godišnja čistačica Lidija Mraz iz Bjelovara koja je, kako prenosi Glas Slavonije, prije dvije sedmice uputila dopis Ministarstvu zdravlja zbog činjenice da je kao čistačica pozvana asistirati pri operaciji.

Našla se u šoku već kada su joj rekli da odjene zaštitnu odjeću, a ni sanjala nije da će pridržavati noge pacijentu. Nakon ove bolničke "epizode" završila je na bolovanju.

Uobičajena praksa

"Čujem da sad zbijaju šale sa mnom i da kažu da bi me stavili u veliku salu da su znali kako sam dobra instrumentarka. Sve to utječe na moje zdravlje i drago bi mi bilo da čovjek čiju sam nogu držala uopće i ne zna za cijeli događaj", navodi ona.

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar, Stjepan Grabovac, u svemu navedenome ne vidi ništa sporno. Tvrdi da je Lidija Mraz bila pozvana da pomogne držati nogu pacijenta i pritom ustvrdio kako su slični primjeri postali "uobičajena praksa u svim hrvatskim bolnicama".

Priče o tome šta se zapravo dogodilo u Općoj bolnici Bjelovar, u ravnateljstvu bolnice nisu uspjeli uskladiti. Naime, nakon što je sanacijski upravitelj potvrdio da je čistačica pomagala pri operaciji, njegova pomoćnica dr. Gordana Kesić - Valpotić je za Novu TV kazala kako je čistačica pomagala u pripremnom postupku, ali ne i u samoj operaciji. Štaviše, Kesić - Valpotić tvrdi da je čistačica na operaciji ostala na vlastiti zahtjev jer joj je "to interesantno".

Čeka se objašnjenje

Čak i da je priča koju ravnateljstvo bolnice pokušava prikazati kao pravu istinu tačna, čistačica u vrijeme operacije nije imala šta raditi u operacijskoj sali. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ističe:

"Nijedna osoba koja nije u operacijskom timu nema šta tražiti u sali za vrijeme operacije".

"Sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar obavijestio nas je 07.08.2014. godine kako je pokrenuo postupak koji je u toku te će nam po njegovom završetku dostaviti cjelovito objašnjenje. Ukoliko bude potrebno, Ministarstvo zdravlja će, nakon objašnjenja OB Bjelovar, poduzeti mjere iz svoje nadležnosti", poručili su iz Ministarstva zdravlja, prenosi Index.